Тротинетката е забавно возило  за децата. Осигурява приятно пързаляне и доставя истински удоволствие и радост  на малките  палавници. Освен това и спомага  за правилното физическо развитие на децата. Стабилизира равновесието и регулира координацията между краката и ръцете. Използва се от всички възрасти. Изборът е много голям. Моделите са много разнообразни и задоволяват вкуса на всички. Направени са от метал пластмаса или от двете в комбинация.

Тротинетките от пластмаса са леки и удобни и са предназначени за по-малки деца под две години. Но пластмасата лесно се изхабява и тази тротинетка не е подходяща за по-големи деца с повече умения. Металните тротинетки са за предпочитане от по-големите деца с повече опит и осигуряват по-голяма стабилност.  Но са тежки и трудно се карат. Повечето са изработени от алуминий  – лек и много устойчив материал. Най-приятната комбинация за изработка на тротинетки е алуминий и стомана.

Важна част от тротинетката е нейното кормило. То трябва да има специални дръжки от пластмаса или гума и да може да се регулира.

Спирачките са необходими, за да се предотврати евентуално падане. Поставят се зад задното колело, има и предни, но те са по-опасни и са заплаха за здравето на детето.

Друга разновидност на тротинетката тази, която може да се сгъва. Този вид са по-леки, заемат малко място и са удобни за пренасяне.

Когато се избират тротинетки се взема предвид възрастта на детето.

Малките деца  до 3 години се нуждаят от леки и устойчиви тротинетки с повече колела, за да има стабилност и детето да е обезопасено.Трите колела са подходящи за возилото  – две от пред и едно отзад или обратно едно от пред и две отзад. И двата вида са стабилни, но тези с по-голямо предно колело са по-удобни при  движение върху неравни терени. Тротинетките  с три колелета дават стабилност и сигурност на детето. Тези тротинетки са за деца до 20 килограма.

За деца от 3 до 5 години  са подходящи тротинетки с 2 колела. Предполага се, че детето има вече придобити умения и умело кара играчката. При тях има монтирана стойка за подпиране на скутера. Те са предназначени за деца до 50 килограма.

За деца от 5 до 7 години карането на тротинетка е удоволствие.Те се наслаждават на движението, правят различни маневри и използват правилно спирачките. Желателно е спирачката да бъде на задната седалка, за да се избегнат нежелани инциденти  –  падане, премятане  и други подобни.

За деца от 7 до 8 години тротинетките трябва да са с по-големи колелета и с по- големи габарити, както и да имат високо кормило. Има и сгъваеми модели, които са удобни за пренасяне. Максималното натоварване е от 85 до 100 килограма. Тези тротинетки са подходящи за ползване и от възрастни .