SEO оптимизацията е съвкупност от методи за изкачване на уеб сайтове по-нагоре в резултатите от Google търсене. Самата абревиатура SEO значи Search Engine Optimization. Този метод има много голямо ROI – return of investment.

За да се прави правилна оптимизация за търсачки е нужно да се знае как работят търсачките. Google, която стана известна у нас през 2002 година, нейните конкуренти Bing, Yahoo и другите търсачки използват алгоритми (ботове), които обхождат сайтовете и според съдържанието им и редица други фактори ги класират в търсенето. Разбирането на алгоритмите, използвани от търсачките ни помага да извършваме по-добра оптимизация, сравнена с тези алгоритми и съответно, постигане на по-добри резултати.

Но как реално се извършва самото SEO?

SEO се прави за ключови думи, за които искате да се показва вашият сайт при търсене. Трудността, респективно и цената на SEO зависи изцяло от конкуренцията за конкретната дума или фраза, което се изразява от броя на сайтове, излизащи като резултати за дадената ключова дума или фраза и усилията, които са положени за индексирането на тези страници. Макар и резултатите от SEO оптимизацията да идват след месеци работа, техният голям плюс е, че те остават дългосрочно във времето и не спират веднага при спирането на “рекламната кампания”.

SEO оптимизацията се състои от няколко компонента. Като за начало и основа на по-нататъшна оптимизация е т.нар. OnPage оптимизация, което означава правилно структуриране на сайта, вътрешни връзки и добро съдържание. След това оптимизацията продължава със създаване на външни връзки, идващи от други сайтове, които се поместват по различни начини и на различни места (сателитни сайтове, каталози, форуми, блогове, социални мрежи и др.). Един от най-важните аспекти на OnPage и OffPage оптимизацията е създаването и публикуването на свързано, правилно и полезно съдържание, което задължително трябва да е свързано с вашата дейност. Това влияе и на по-доброто класиране в търсачките и на задържане на потребителите в сайта, все пак той е за хората, а не за търсачките.

Можем да говорим много за конкретните методи и тънкости на SEO оптимизацията, но има две неща, които трябва задължително да знаем. Едното е, че за всеки оптимизатор и всеки сайт има определени методи, които работят и изборите са напълно индивидуални. Другият аспект е, че SEO-то е развиваща се наука и каквито и методи да разискваме, те може да не са актуални след време, за това трябва да разчитате най-вече на инстинкта си и на теченията в SEO-то, които са характерни в момента на оптимизирането.