Зеленчукови пюрета може да си набавите от детската кухня, ако тя приготвя такива, или от специализираните магазини за детски храни. Предимство на храните от детската кухня е, че са приготвени от пресни зеленчуци. Техният състав обаче не винаги е постоянен, а при разливането им в съдове е възможно да се допусне замърсяване.

Можете ли да си приготвите зеленчуковите пюрета сами?

Да, но това е оправдано само ако имате собствени пресни зеленчуци и спазвате стриктно технологията на приготвянето. Най-добре е да започнете с картофено пюре. Него можете да получите без използването на миксер, ако стриете картофите с лъжичка още докато са горещи. Картофеното пюре се понася много добре от почти всички кърмачета. Когато детето свикне напълно с него, можете да преминете към други видове пюрета – от моркови, спанак, зелен фасул, грах и др. Някои деца по-трудно свикват с пюрето поради особения му вкус. Но вие не бива да се отказвате от него. В тези случаи използвайте смесени пюрета от два и три зеленчука. При смесените пюрета вкусът се подобрява и децата ги приемат с охота. Ето няколко рецепти за ястия за малки деца:

Приготвяне на пюре от зеленчуци

Необходими са 100 г зеленчуци (моркови, спанак, зеле, тиква, чушки, домати и др.), 100 г прясно мляко, 5 г краве масло, 10 г захар, 10 г брашно, 0,20 г (на върха на ножа) сол.

Зеленчуците се почистват от семки и дръжки , ако имат такива, след което се измиват добре с хладка вода. Попарват се с вряла вода за кратко и се нарязват. Поставят се да врят в затворен съд като е най-добре на пара. За целта може да се използва тенджера с малка скара на дъното й, върху която се поставят попарените зеленчуци. Варят се така до омекване. След това се пасират през сито или гевгир. Брашното се размива добре в млякото и се вари до сгъстяване, след което млечната смес се смесва с зеленчуковата каша. Накрая се прибавят захарта, маслото и солта. Всичко се разбърква добре до получаването на еднородна смес, която се подгрява, без да завира.

Приготвяне на пюре от картофи

Необходими са 100 г (два малки картофа) картофи, 100 г прясно мляко, 5 г краве масло, 0,20 г (на върха на ножа) сол, 10 г захар.

Картофите се измиват добре в студена вода и се заливат с топла вода, след което се варят в плътно затворен съд. Сварените картофи се обелват, докато са още горещи и пасират през сито или гевгир. Прясното мляко се сварява предварително с захарта и готварската сол. Добавя се към полученото пюре и сместа се разбърква. Накрая се прибавя кравето масло. Пюрето се дава на детето топло.