Какво е това червен дизел и за какво се използва?

Това е въпрос, който са си задавали доста хората, които са чували за „червен дизел“. Всъщност в България такова понятие като „червен дизел“ вече не съществува. Нека все пак да разберем какво точно представлява и за какво се използва. И все пак нека разгледаме малко по-подробно какво представлява и за какво се използва червения дизел в останалите държави.

Данъчно облагане

Малко са правителствата по света, които осъзнават, че мащабните им дейности за увеличаване на приходите чрез данъци върху горивата е възможно в някои сектори да предизвикат големи затруднения и икономически проблеми. Примери за това могат да бъдат дадени с държави със студен климат, които се нуждаят от гориво за отопление или за страни, нуждаещи се от гориво за селскостопански нужди, оказвайки голямо влияние на селскостопанската индустрия.

В тази връзка, днес са на лице някои субсидационни действия, позволяващи на фермерите достъп до по-евтин дизел за селскостопанска техника. Различните страни следват различна политика и биха предложили приблизително високи данъчни такси за горивото за отопление, отколкото за гориво за земеделие и селскостопански машини.

Данъчно облагане и химия

Проблемът на правителствата, които са задължени да наберат колкото се може повече данъци, до колкото е възможно чрез консумацията на гориво се поражда от факта, че горивото за отопление, горивото за селското стопанство и дизела, който изгарят колите са сравнително близки.

В действителност разликата между тези горива, освен цвета е минимална. Например е възможно да задвижите вашият личен автомобил на субсидирано гориво за отопление или за селскостопански дейности.

Така че, предизвикателството, пред което се изправят различните правителства е да се убедят, че обложеният с данък субсидиран дизел, се използва само за отоплителни системи или селскостопански машини, а не за лични автомобили и т.н. Точно поради тази причина в някой държави се използват хитрини, с които да избягнат тези злоупотреби, добавяйки червен цвят към дизела, който е предназначен за отопление или селскостопански цели.

В много страни това се нарича разговорно „червен дизел“

Разбира се, правителството е безсилно да залови всички онези, които използват по-евтиното агрикултурно гориво за своите коли, но въпреки това, много страни са определили тежки санкции за всеки, който прави това. Не е непознат и факта, че често полицаи спират произволно коли за рутинна проверка, за да тестват дизела, дали съдържа червена боя.

Това неизбежно води до нещо като занаятчийска индустрия, при която хората твърдят, че могат да филтрират червената боя, така че горивото да се използва спокойно. Въпреки че, съществуват и мнозина, които оспорват това. Те главно се обосновават, следвайки твърдението, че филтрирането на тази боя, от химична гледка точка излиза много по-скъпо.

Морален аргумент

Точно както всякакви други схеми за укриване на данъци, правителствата напомнят, че правейки това, вие крадете от джоба на вашите съграждани.

Хората, обаче, които нелегално използват това гориво се оправдават с факта, че данъците на запад за този тип горива са твърде високи и непосилни, което само по себе си води до унищожение на обществото и цивилизацията.

Която и да е гледната точка да подкрепяте е ясно, че тази битка между правителството и нелегалното използване на гориво ще продължи. За това ще обобщим, че не става дума за някаква технология на „червено гориво“, а за дебат!

Именно поради тази причина, за да се намалят злоупотребите с ниско акцизното гориво за отопление и земеделие в България от 01.01.2016 година, това гориво се облага наравно с другите и не се маркира с червен цвят. Повече информация за горивото за отопление ще откриете тук: http://gorrel.bg/услуги/доставка-на-горива-за-отопление-и-производство, а за предлаганото гориво за земеделие тук http://gorrel.bg/услуги/доставка-на-горива-на-селскостопански-производители