През последните няколко години стоматолозите следват неотлъчно доказаните практики в зъболечението – работа с модерна апаратура, сътрудничество със зъботехнически лаборатории, посещения на международни семинари, където се споделя полезен опит в областта на денталната медицина. Все по-често се говори и за необходимостта от превенция, но това което остава в периферията на темата е, че специалистите в София изцяло насочиха усилията си в нова посока – за индивидуално отношение към всеки пациент!

При посещението си в стоматологичния кабинет много хора се притесняват да споделят страховете си или не очакват да получат качествено обслужване. С оглед на тази тенденция, денталните експерти промениха поведението си спрямо отделния пациент. Някои стоматолози провеждат зъболечение на хора с увреждания по домовете, с помощта на преносимо оборудване. Тази практика е провокирана от затрудненията на пациентите със специални нужди при придвижването им до зъболекарския офис.

Според последните данни децата с млечни зъби имат средно по четири кариеса, тинейджърите също, а на хората над 20 г. дори им липсва зъб! В грижите за най-малките пациенти, зъболекарите в София предлагат безплатни услуги като силанизиране на млечните зъби при подрастващите, за да възпитат хигиенни навици още в ранна детска възраст и да изтъкнат безспорно ползите от добрата орална хигиена.  Сред водещите услуги, предназначени за малките представители са оценка на риска от кариес, флуорна терапия и изработване на индивидуални профилактични програми. Стоматологичният кабинет е ергономично оборудван с детски стол, а в детският кът се провеждат занимателни игри с образователен характер за необходимостта от превенция.

С интегрирането на новите технологии и доказаните резултати в денталната медицина, стоматолозите ориентираха усилията си към лечение с безболезнен и безвреден ефект за пациента. Така например упойките се разделят на два вида – съдържащи и несъдържащи коригиращо вещество. Първите могат да се поставят на здрав човек, защото нямат странични ефекти и свиват кръвоносните съдове около зъба, с което още повече  се засилва концентрацията на упойката в проблемната зона. Другата се прилага при деца и при възрастни хора със сърдечни проблеми, защото няма в химическия си състав адреналин. Стоматолозите категорично избягват употребата на анестетик върху бременни жени, за да предпазят плода от увреждане. Избелване на зъбите при бъдещите майки също не се прилага.

По отношение на безболезнения ефект при манипулациите, денталните специалисти предлагат и алтернативни решения за обезболяване, в зависимост от индивидуалните предпочитания на пациента. Целта е да се преодолее страхът от посещението в стоматологичния кабинет! Единият начин се нарича премедикация и включва комбинация от лекарства за орален прием, с които се снема напрежението и тревожността. Вторият най-разпространен метод  се нарича седация с Азотен оксид, защото е нетоксичен, а седацията с интравенозно инжектиране на лекарствени средства позволява да се правят повече манипулации наведнъж.

Зъболекарите в София непрекъснато подобряват качеството на услугите си, за да отговорят адекватно на очакванията на своите пациенти. С внимателно отношение към всички запитвания, стоматологът ще ви информира подробно за състоянието на зъбния ви статус, кой е най-подходящият начин да се отстрани даден дентален проблем  и за най-новите практики в зъболечението. Вече не е необходимо да се притеснявате от интервенциите в денталния център, а да се оставите в ръцете на експерта, защото усмивката ви, това е вашата индивидуална неповторимост!

Научете повече за модерните зъболекарски практики и отношението към пациентите на http://stomcenter.bg/patient.