Google безспорно има най-голям дял в заявките на потребителите, както и най-развити функции за локалното търсене (б.а. в сравнение с Bing и Yahoo). Но означава ли това, че те представят повече резултати за локалното търсене на потребителите?

За съжаление, колкото и надълбоко да се разровите, едва ли ще намерите проучване за местното търсене, което да представя Google срещу Bing и Yahoo.

Три въпроса

Проучването по въпроса за локалното търсене трябва непременно да отговори на няколко основни питанки.

 • Коя търсачка дава повече от една страница резултати за локалното търсене?
 • Как варира разделянето на резултатите според ключова дума?
 • Как разделянето на резултатите от търсенето да варира – ключова дума + ключова дума за локация или ключова дума без ключова дума за локация?

Методология на изследването

BrightLocal провежда такова проучване за три дни в началото на март 2014 г. Те се фокусират единствено на резултати в САЩ, използвайки американските версии на търсачките и американски местоположения.

 • Ключови думи в изследването за локалното търсене – генерични (например водопроводчик), услуги ( например ремонт радиатор), Long tail (например водопроводчик на разположение 24 часа);
 • Генерични ключови думи + Местоположение (например „водопроводчик във Финикс), както и Услуга + Местоположение ( например „ремонт на радиатор във Финикс); Long Tail + Местоположение ( например “24-часово обслужване на водопроводчик във Финикс);

За целите на проучването са използвани и различни местоположения на локалното търсене. Избрани са три локации, в зависимост от числеността на тяхното население.

 • Голям град – Финикс с население от 1.5 млн. души
 • Град със средна големина – Албакърки – 560 000 души
 • Малък град – Солт Лейк Сити с население от 190 000 души

Сектори в индустрията

Специалистите, които провеждат проучването за местното търсене, избират няколко сектора от индустрията, които да изследват (смятат консултантите от http://www.seopal.bg/). Това са водопроводчици, зъболекари, фризьори, счетоводители, адвокати, застрахователни агенти и строители.

Като цяло в проучването са използвани 126 комбинации за местното търсене. Те се изразяват в следните отношения: 6 заявки за локално търсене х 7 сектора х 3 местоположения.

Анализи на типовете резултати

Този набор от 126 заявки за локално търсене е направен за трите търсачки с най-голям дял на пазара – Google, Yahoo и Bing. Резултатите са категоризирани в три раздела:

 • Местни резултати – Това са местните бизнес обяви за Google, Bing или Yahoo Local;
 • Големи сайтове – Резултати в сайтове като Yelp, Wikipedia, DemandForce, държавни или търговски сайтове-справочници за определената индустрия, които се показват при локално търсене;
 • Сайтове на местни фирми – Резултати за уеб сайтове, които принадлежат към местната бизнес общност и представляват нещо като местни справочници.

Окончателна обработка на данните

Google е най-щедър при заявките за локалното търсене. Търсачката дава повече пространство за резултатите от местното търсене (40 %), както и на сайтове на местни фирми (19 %). Bing и Yahoo дават повече пространство на локалното търсене за по-големи сайтове (65 % и 58 % съответно).

Това проучване може да се окаже много полезно за фирмите, които искат за разширят своята маркетингова стратегия и да я насочат конкретно към местната потребителска общност (споделят като мнение професионалистите тук http://www.seopal.bg/google-места-за-бизнес/). Освен това те ще бъдат наясно как да изградят и стратегията си за ключови думи и SEO оптимизация.