Всеки от нас познава аромата на подправките. С тази статия ще ви запознаем с това какво са те, тяхното значение, ползите, както и употребата им…

Какво са подправките?

Подправките обикновено са изсушени листа, плодове, корени, семена, специфични видове дървесини, смоли и много други. По принцип са от растителен произход и се разделят на два вида – овкусителни и хранителни. Овкусителните служат за промяна на вкусовите усещания дори има спорове, че мазнините също служат за овкусяване.

Към тях приспадат: готварска сол, захар, захарно цвекло, тръстики, пипер и други. Течните от този вид са: лимонов сок, плодови сокове и др. Тези групи се отбелязват с Е- номера 4хх и т.н като приспадат към група „Емулгатори”, т.е. различни видове соли, киселини карбонати, сулфати и други.

Хранителните добавки – есенции, ароматизатори, оцветители имат различни химични свойства.

Тяхното значение?

В древността подправките са използвани за подмладяване, окултни ритуали и много други. В древен Египет са използвали канела, заради лечебните й свойства и начина, по който влияе на кожата. Вещиците в древността са ползвали мандрагора в изсушен вариант. Корените съдържат психоактивни алкалоиди, които оказват действие върху усещанията и възприятието. Няколко хиляди години по-късно Дж. К. Роулинг използва този кореноплоден в световно известната творба Хари Потър. В древен Рим пък са прибавяли подправки към алкохола, за да засилят действието му, а във древна Гърция са използвали подправките като почит към някои богове. Както и мистичните свойства на джинджифила, шафрана и други в Китай и Тибет. Тук може да погледнете как се съчетават подправките с едно здравословно индивидуално кетъринг меню.

Ползите от подправките?

Те имат много ползи – едни оказват действие на кръвното, други на менталното ни състояние, помагат за храносмилането и ни подмладяват. Факт е, че канелата, розмаринът, черният пипер, риган и други имат благоприятно въздействие към кожата и косата. Друга полза е, че правят храната ни по-вкусна и ароматна, стига да не прекаляваме.

Употреба на подправките?

Те се употребяват ежедневно, всяка има свойства и характеристики, както и приложение, важно е да не прекаляваме. Можем да ги включим в приготвяне на месо, сладкиши или просто да си направим маска за лице, коса или ексфолиант за тяло. Може да видите как сме съчетали правилно подправките и храните в 90 дневна диета, базирана на разделното хранене. Те действат благоприятно и при настинки – компрес с конопено семе, ракия и канела ще излекува кашлицата ни, а маска с канела и жълтък ще направи косата ни по-красива. Маска с белтък и канела ще накара кожата на лицето ни да сияе. Подарете си страхотен вкус и природна красота благодарение на специалните свойства на тези подправки. Особено съчетани правилно с храната, подправките могат да бъдат невероятно допълнение.