Освен доброто аранжиране в кухнята, трябва да има и добра хигиена, за да може тя да ни радва дълги години и да нямаме проблеми с цялостното обзавеждане в кухненското помещение. Чистотата е важна и за комфорта на тези, които я използват и готвят.

В кухнята всяка част трябва да е на мястото си и да е подредена по такъв начин, че да не пречи, а да е полезна. Има няколко трика, които биха ви помогнали да превърнете това помещение в едно наистина приятно място, където да дадете всичко от себе си, докато готвите за вашите любими хора. Първото, което можете да направите, е да се грижите за кухнята си всеки ден. По този начин ще удължите живота на всички мебели и уреди и ще ги ползвате много по-дълго. Ако чистенето се превърне в екологична дейност, ще спестите и много средства. Всичко трябва да е подредено по такъв начин, че да се намира лесно и да може почистването да става по-бързо и без излишно разместване. Не трябва да се прекалява с много силно миришещи препарати, защото те могат да съсипят повърхността на материалите и да внесат много неприятни миризми в помещението, които да окажат влияние дори на храната в последствие. Силно миришещите препарати съдържат в себе си и доста силни химически съединения.

Мивката, котлоните и фурната се използват всеки ден. Те трябва да се чистят непрекъснато и да се подсушават. Масата, уредите и плота също трябва да бъдат добре поддържани. Посудата и уредите, които не се използват често, е добре да бъдат почиствани преди употреба. Шкафовете и хладилника трябва да се почистват поне веднъж седмично, защото в противен случай, ще се появят неприятни мазнини и ще се натрупа прах. Не е добре да създавате благоприятна среда за различните гадинки като хлебарки, термити и др, които се срещат най-вече при мебели, направени от естествено дърво.

Гъбите и кърпите са може би най-големите преносители на микроби, за това трябва да ги подменяте всеки ден. От тях може да се разнесе мръсотията, за това е хубаво винаги да са чисти.

Трябва да знаете, че кухнята изисква постоянна поддръжка. Дори да е най-хубавата и скъпа на света, дори и да е с най-добрия дизайн откъм външен вид и разположение на шкафовете, ако я занемарите, тя няма да изкара дълго и ще се съсипе.