Има известни норми и правила за културно държане при храненето, които е нужно да се усвоят. Често не доглеждаме много неща от държането на децата на масата, поради което се утвърждават в навик редица недобри прояви в поведението им. Едва когато у нас има гости или сме отишли на гости заедно с децата, ние изпадаме в голямо смущение от това, как лошо се държат децата ни. Пламваме от гняв, срам и стеснение. Разбира се, детето не е сторило нищо различно от онова, което прави при хранене у дома. Ясно ни става, че сме се представили зле като възпитатели и като хора с лоши домашни навици. Чуждата трапеза и и чуждите погледи ни правят в случая по-критични, гледаме на себе си и детето отстрани с очите на другите.

Съвети за естетика и култура на храненето:

 1. При сервиране на чай, мляко и супа чашите не бива да се препълват. Изобщо по-добре е да се слага по-малко ястие и ако е нужно, да се прибави допълнително, отколкото по чиниите да остане недоядено ястие.
 2. Естетично е да се яде безшумно, спокойно, без хлопане на приборите, без ровене в чинията, без шумно сърбане или цедене на течните храни, без мляскане и сумтене.
 3. Прилично е да се дъвче със затворена уста и да се говори само когато устата е освободена от храна. Особено неприятно е да се пълнят устата с храна от двете страни и изобщо да се показва лакомия.
 4. При вземате на храна от общото блюдо не трябва да се избира най-големият къс или най-хубавият плод. Често такива прояви ни се виждат незначителни, но те създават егоиста. Всеки взема това, което е най-близо до него.
 5. Сол се взема с малка лъжичка или с чист нож.
 6. Хляб, сухи сладки и плод се вземат с ръка. Не се гризе от цяла филия – тя трябва предварително да се разкъса с две ръце.
 7. Остатъците от кости, костилки, и др. се поставят в специална чинийка или в края на прибора. При консумиране на компот костилките не се плюят, нито се вземат с пръсти, а се пренасят от устата до чинийката с помощта на лъжичката.
 8. Трябва да се създаде навик покривката или мушамата да не се зацапват.
 9. Не бива да се допуска изява на одобрение или на неодобрение, когато на масата се появи съответно приятно или неприятно ястие.
 10. По време на храненето не бива да се чете вестник. Това е неуважение към околните и лош пример за децата.
 11. Когато приключи яденето, ножът и вилицата се слагат в прибора успоредно, надясно с дръжките.

Ласкавият тон през време на хранене, приятният разговор, вежливото отношение, готовността да се услужи на по-възрастните, приличното стоене, докато всички се хранят, безшумното ставане и прибиране на стола на мястото му са културна проявя, задължителна за всекиго.