Кой се нуждае от лаптопи? Отговорът е ясен – всички. Няма човек в съвременното общество, който да не се нуждае от лаптоп в ежедневието си. За работа или просто за развлечение, или и за двете едновременно, лаптопите заемат голямо място в нашия живот. Самата марка на лаптопа няма чак толкова голямо значение, дали сме  фенове на лаптопи Dell или Asus не е толкова важно. По-важното е, че дори и най-слабият като технически параметри лаптоп задоволява нуждите на средностатистическия потребител. Всеки, който се сдобие с преносим компютър, веднага му намира приложение.

Студентите и работещите в офиси просто не могат да живеят без латопи. Първата работа на всеки, приет в университет, е да си набави подобна умна машина, ако все още няма. Работещите в офиси и изпълняващи конкретни служебни задачи не могат и един ден без личния си лаптоп – за тях това е инструмент, с който вършат работата си, а в свободното време им осигурява връзка със света.

За някои хора срещите с роднините, близките и приятелите се осъществяват предимно в интернет. Много възрастни хора остават сами, когато децата им заминат далече. Те намират утеха във връзката по скайп. Мотивирани да се чуват и виждат с децата и внуците си, те много бързо се научават да боравят със своите лаптопи, макар и да ползват една съвсем малка част от функционалността им.

Някои предпочитат да си купят евтини лаптопи, които да ползват предимно за интернет и разглеждане на снимки. Това обаче не може да се каже за геймърите. Тези хора са готови да платят безумна цена за геймърски лаптопи, с мощни параметри, а в момента, в който излезе по-нов модел не се успокояват, докато не си го набавят. Манията за игри няма спирачки, а за запалените геймъри цената няма значение. Хубавото е, че мощните геймърски лаптопи имат перфектни мултимедийни възможности, което дава възможност на притежателите им да се забавляват не само с игри, а и с музика, филми и клипове.

С появата на преносимите компютри, хората получиха много нови възможности, но и загубиха някои неща. Загубата е преди всичко в ограничаването на живия контакт за сметка на онлайн чатове, форуми и социални мрежи. Ползите – те са много и това си личи от все по-масовата употреба на лаптопи.