Всяка жена мечтае да има здрава и блестяща коса. Но за да постигне и съхрани такава здрава коса, тя трябва да се бори с ежедневния стрес, неправилното хранене, замърсения градски въздух.

За свое улеснение можете да използвате маски за коса с горчица. Тя има свойството да изсушава мазната коса, да подхранва сухата, да ограничава косопада и да стимулира растежа на косъма. Източните красавици залагат на маските с горчица като на основно средство за постигане на разкошна коса и прическа.

Горчицата в маската за коса стимулира кръвообращението, засилва притока на кръв в кожата на главата, а това подсилва корените на косата. Едновременно с това регулира и дейността на мастните жлези. В резултат косата започва да расте по-бързо, спящите корени стават активни, дебелината на косъма се увеличава. Горчицата подсушава кожата, отстранява мъртвите клетки и помага в борбата с пърхота.

Трябва да имате предвид, че за изготвяне на маска за коса не е подходяща продаваната в магазините горчица, защото като хранителен продукт тя е обогатена с масла, консерванти и др. Необходимо е да си набавите горчица на прах.

Ето и няколко варианта на маски с горчица:

  • За да стимулирате растежа на вашата коса смесете 2 супени лъжици суха горчица с вода до получаване на сметанообразна консистенция. Добавете един жълтък и 2 чаени лъжички захар. Ако прахът от горчицата е остър и чувствате парене – прибавете още малко захар, която може да замените с разтопен мед. За сухата коса е добре да се прибавят 2 лъжички ленено или растително масло. Получената смес се нанася равномерно на главата. След това я покрийте с найлон и завържете с шал или кърпа.

Маската се оставя 10-15 минути. Когато започне силно да пари, се измива. След измиване нанесете балсам.

Препоръчително е да се прави веднъж или два пъти в седмицата в продължение на месец.

  • За сухите, повредени от често боядисване коси се препоръчва маска от горчица и кефир. Смесват се една супена лъжица горчица на прах и 2 супени лъжици кефир. Прибавя се по една чаена лъжичка разтопен мед и масло от костилки на праскова. Маската се нанася върху мръсна коса и се оставя да действа 30-40 минути. След това се измива с топла вода.

При използването на маски с горчица, трябва да се действа внимателно. Не задържайте сместа върху главата си по-дълго време, за да не изсъхне косата и да стане чуплива.

Преди да ползвате маската, направете алергичен тест на друг участък на кожата. Смесете малко прах и вода и оставете сместа да престои 5-10 минути. Лекото парене е нормална реакция. Ако се наблюдава силно зачервяване или обрив, трябва да се откажете от използването на маската.

Разтварянето на горчицата трябва да стане с топла вода. Студената или гореща вода могат да доведат до рязко освобождаване на етеричните масла, което вреди на дишането.

Маската с горчица трябва да се нанася върху мръсна коса. Така естествения восък се предпазва от пресъхване.

Бъдете модерни и красиви.