Първите признаци за неправилно функциониране на компресора на климатика на автомобила са по-топлият от обичайното въздушен поток от въздуховодите, дори да изберете най-ниската температура от настройките на таблото. Климатичните системи могат да губят хладилен агент в много малки дози с течение на времето, което е нормално, но бързите течове са вече причина за безпокойство .

Важно е да се отбележи, че ако вземете бутилка с хладилен агент и просто заредите системата на климатика си, не е сигурно, че вашият климатик ще да заработи отново, освен ако не обърнете внимание на правилното налягане в системата и не го презареждате с фреон. Някои автоклиматични системи, особено по-новите с фреон R-1234yf, не съдържат голямо количество хладилен агент – някои само 300-400 грама – и презареждането на системата може да доведе до катастрофална повреда.

Ако успешно сте извършили дозареждане на системата, но няколко седмици по-късно отново усещате топъл въздух, вероятно имате по-голям от обичайния теч. Климатичните системи имат множество връзки, при които могат да се появят тези течове, така че редовната поддръжка в специализиран сервиз за зареждане на автоклиматици може да ви помогне да избегнете скъпи ремонти в бъдеще, като същевременно поддържате оптимално охлаждането през целия живот на автомобила.

Очаква се, че на 30-50 000 км вашата климатична система отново ще се нуждае от обслужване. При първите признаци, че работата на вашия климатик не е на ниво, трябва да сте наясно, че вероятно е по-оправдано да извършите презареждане на климатика ден по-скоро.

Как да направим сами зареждане на автоклиматик?

Презареждането на климатичната система не е трудна задача, но изисква известни познания. От решаващо значение е да сте сигурни, че знаете как да я презаредите безопасно и правилно.

Първо, ще трябва да потвърдите вида на хладилния агент, необходим за вашия конкретен автомобил. Ако сте установили, че вашият автомобил използва R-134 или R-1234yf, или е бил преоборудван от R-12, можете да закупите комплект за презареждане, който ще включва препоръчания хладилен агент, дозиран от по-голягама бутилка под налягане с вместимост приблизително 400 до 500 грама и в повечето случаи ще съдържа маркуч за презареждане за многократна употреба, оборудван с вграден манометър. Този манометър ще гарантира, че се доставят правилните количества хладилен агент, като измерва съществуващите нива (измерени като налягане) и отразява максималните нива, реализирани за правилно презареждане.

Въпреки че повечето бутилки с фреон съдържат маркуч за зареждане, използването на по-подходящ комплект манометър (маркуч) е силно препоръчително и ще ви осигури по-точни измервания на системата на вашия автомобил. В комплекта за презареждане са включени инструкции за правилно самостоятелно извършване на тази услуга.

Какво може да се случи ако презаредим климатика на колата?

Когато извършвате пълнене на автоклиматици сами е много важно да следите из късо налягането на манометъра. Възможно е обаче да доставите твърде много хладилен агент, което да доведе до “презареждане” на климатичната система. Резултатът е, че компресорът няма да може да осигури подходящи нива на охлаждане и вместо това в автомобила ви ще се подава топъл въздух. Ето защо е най-добре да действате много внимателно, когато предполагате, че нефункциониращият климатик е с ниско съдържание на хладилен агент, тъй като това не винаги е така.

Ако все пак сте презаредили системата, най-добре е да закарате автомобила на професионален механик, за да бъде системата правилно източена от машина за климатични инсталации и по този начин да бъде обслужена до правилното количество чрез измерване теглото на фреона.

За статията:
Можем ли сами да напълним климатика на колата си?
Заглавие:
Можем ли сами да напълним климатика на колата си?
Описание:
Как да направим сами зареждане на автоклиматик? Презареждането на климатичната система не е трудна задача, но изисква известни познания.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: