Когато избирате плат за тапициране, фактори като цвят, модел и десен, се оказват също толкова важни, колкото и качеството на плата. Ето някои важни точки, на които да обърнете внимание по време на пазаруването на платове за дамаски:

1. Придържайте се към неутралните цветове

Неутралните цветове и модели ще запазят стила си по-дълго, отколкото модерните и шарени щампи. Неутралните тонове създават един изчистен фон, на който да изпъкнат останалите аксесоари. Ако все пак искате по-смел модел и цвят за дамаска, комбинирайте го с неутрален и така ще подсилите ефекта на десена.

2. Линия на десена

Платове с щампи трябва много внимателно да се напаснат на мебелите, така че да се вижда цялата им красота. Това е особено важно за големи мебели, като дивани, защото там шансовете да объркате посоката на десена на дамаската е по-голям. Въпреки, че мебелите са изработени от отделни части, от далеч те трябва да изглеждат всякаш всичко е едно цяло текстилно произведение.

3. Вземете мостра

Магазини, които продават качествени платове за дамаски, обикновено позволяват на клиентите си да вземат парчета от плата за мостра. Ако намерите такъв търговец, вземете си мостра и живейте с нея няколко дни. Вижте как изглежда десена на естествена и на изкуствена светлина. Някои магазини могат да поискат депозит за мострата, но той ще ви бъде възстановен, след като я върнете.

4. Визуализирайте проекта

В по-големите и развити магазини могат да ви покажат компютърен образ на вашите мебели с техните платове. Това не означава непременно, че малките магазини са по-некачествени. Ако сте си харесали плат от магазин, който не предлага компютърен образ на проекта ви, просто разгледайте предишните им работи, за да добиете представа как работят. Все пак мозъка е най-мощния компютър, така че представете си вашата мека мебел облечена с десена, които сте си харесали.

5. Качество и цена

Високата цена на платовете за дамаски, не гарантира виското им качество. Обратното също важи с пълна сила – можете да откриете по-евтин плат, но с добро качество. Големи търговци произвеждат много метри от платовете и могат да си позволят по-големи отстъпки. При по-малките търговци можете да търсите сезони намаления и промоции при поръчки за по-големи количества плат.

6. Тежки и леки тъкани

Към тежките материи спадат вълна, кожа, памук, а към по-леките – сатен, тафта, полиестер, лен. Вида на метерията трябва да се съобрази с отаналия интериор от стаята.

7. Химически покрития

Те се прилагат обикновено, за да се удължи живота на дамаската. Ако имате алергии или здравословни проблеми, не пренебрегвайте този фактор. Попитайте как става почистването на избрания от вас плат, има ли някакви особености. Новите технологии са пренесени и в текстилната индустрия като микрофибърните и нано технологии са позволили на платовете да издържат по-дълго. Подобрени са и свойства като избледняване, задържане на петна и прах и други.

Ето и какво oзначават, някои от качествата на платовете:

  • Антибактериален – Издържа на развитието на бактерии, включително мухъл и плесен. Такива платове се използват по-често в банята или на открити пространства.
  • Незапалим – Вероятността плата да изгори, от цигара например, е сведен до минимум.
  • Огнеопорен – Тъканта се съпротивлява на огъня и забавя изгарянето й.
  • Водоустойчив – Забавя проникването на течности в тъканта.