Предвид, че много болести и етапи от човешкия живот изменят своя ход и се подмладяват драстично, добре е да се спрем и на естествените такива.

Андропаузата – мъжката менопауза е един от естествените етапи, през които преминава човек, но днес тя драстично е променила възрастта. По дебелите книги е известно, че тя настъпва през 50-тата година от възрастта, но в най-нови проучвания, направени в САЩ, специалистите стигат до извода, че тя започва през 45-тата година от възрастта на много съвременни може, а за някои и по-рано.

Водещо за появата и е намаленото ниво на тестостерон. Той, за разлика от естрогена при жената започва да намалява и изисква много време.

Характерните белези, типични за появата на Андропауза са:

Умора, отпадналост, мускулно безсилие, раздразнителност, чести депресивни състояния, проблеми с ерекцията. Последното е може би най-стряскащият факт за мъжете.

От направени анкети сред мъже попадащи в етапа на Андропауза става известно, че всеки по свои начин приема това ново начало. За едни то се проявява като нещо кошмарно, а за други е дори повод за ново изживяване на живота.

Специалистите споделят, че Андропаузата може да е и много коварно заболяване, което да рефлектира над различните органи, включително и сърцето. Резкият спад в нивата на хормона тестостерон може да се снижи с до 1.5% за една година, което е като истински шок за организма на мъжа. Реално това е хормонът, който различава двата пола, а понижаването му обяснява и загубата на сили.

Много специалисти обясняват и защо мъжете в андропауза се диагностицират с депресия, но често назначаването на антидепресанти е погрешно. Загубата на тестостеронът, еректилната дисфункция обясняват и загубата на либидо, антидепресантите само задълбават този проблем.

За най-добра система за справяне с етапа на Андропауза се препоръчва комплексна профилактика. Приемът на гинко билоба, приемът на повече соеви продукти и храни с ниско съдържание на мазнини, много зеленчуци и домати, намаляват риска от рак на простатата, покачват либидото и действат благоприятно срещу депресивни състояния. Към този режим се препоръчва и богат на вода прием, както и физическа активност или някакъв спорт.