Мебели има практически във всяко помещение, било жилищно, офисно или производствено. Мебелите са страхотни, те улесняват неимоверно много живота и работата, но повечето от нас, които ежеминутно ползват различни мебели, като че ли ги намират малко скучни. За това вероятно допринася рутината и фактът, че сме свикнали с мебелите като с неизменна и присъща част на всяка сфера от личния и професионалния живот. Ще променим това усещане, като извлечем от сухите статистически данни най-интересните факти за мебелите в световен, европейски и български мащаб.

Офисният стол не винаги е бил толкова удобен, например – той не винаги е имал колела, върху които да се придвижда леко и удобно по помещението. За пръв път колела добавя към стола си знаменитият Чарлз Дарвин, автор на произведението “За произхода на видовете” – за да може по-бързо и удобно да се придвижва из огромната си библиотека. Служителите в офисите седят върху офисните столове средно по 1986 часа годишно (затова се уверете, че офисният ви стол е наистина удобен).

Средната продължителност на ползване на холовия диван е 2978 дни, т.е. малко повече от 8 години. За това време върху него собствениците му и гостите преседяват средно 10423 часа и изглеждат средно 882 филма.

Най-старите мебели в света са открити в гробници в Египет и са датирани на повече от 5000 години. Изработени са от абанос. Сред тях има и дървен сгъваем стол.

Най-красивите и най-скъпите български мебели са украсените с дърворезба. Майсторите, които ги изработват, са завършили училището по дърворезба и дърводелство – Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна. Мебелна компания Мебели Бургас изработва не само съвременни мебели, но също така реставрира стари мебели и изработва старинни български мебели от масивно дърво – дървени ракли, скринове, шкафове и др.

След жилището и автомобила, мебелировката на дома е третото най-скъпо нещо, за което хората харчат парите си.

В Европа столовете започват да се използват едва през 16 век. Дотогава хората са използвали за сядане дървени и каменни пейки.

Най-скъпата единична мебел на всички времена е флорентински шкаф, изработен от абанос, със златен обков и инкрустиран с множество скъпоценни и полускъпоценни камъни, между които аметист, ахат, лапис лазули и др. Продаден е на търг през 2004 година за 36 милиона долара.

Най-скъпото легло в света е Магнетичното Летящо Легло, изработено от архитекта Janjaap Ruijssenaar – с помощна на специални мощни магнити леглото се рее във въздуха на около половин метър от пода, като самата конструкция, която виси във въздуха, тежи почти един тон – над 900 килограма. Изработването на леглото е отнело 6 години и над милион и половина долара.

За статията:
Най-интересните данни за мебелите и интериора
Заглавие:
Най-интересните данни за мебелите и интериора
Описание:
Мебели има практически във всяко помещение, било жилищно, офисно или производствено. В Европа примерно столовете започват да се използват едва през 16 век.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: