Всяка пролет в интернет се появяват много насоки за избор на велосипеди, хората ги четат с интерес и след това излизат от магазина с закупен някой планински велосипед. Защо го правят и дали те наистина искат тази покупка?

Причините: велосипедите са прости за продаване, защото имат най-добрия баланс “цена – оборудване”.

Необходимо е да се откажем от този подход и първо да погледнем към нуждите се, тъй като въображаемата икономика води само до загуба на пари и нерви. Вижте какво обикновено се случва…

Купувате си планински велосипед на път за вкъщи и след като тръгнете по-късно да го употребявате, задникът започва да ви боли, защото моделът се оказва грешен. Отново допълнителни разходи! Проблемът идва от различната височина на този модел, която не е удобна за употреба в града, поради разстоянието на краката от земята.

При това положение вие започвате да търсите да си купите нова удобна седалка. След това някои хора искат да подменят кормилото си и вместо висок волан да си сложат огромни рога. Това е грозно и травмиращо: от тях може бързо да бъдете прехвърлен при натискане на ръчната спирачка и просто да се забият в стомаха ви.

Това страдание не свършва, защото следват промяна на зъбните венци, премахване на дебелите гуми, за да вървят по лесно на асфалта. Търсите подходящи калници и всевъзможни звънци и фарове. Вярно е, че движението в града е доста по-различно и също си е опасно, така че изберете си колело от известна марка като тези на велосипеди Sprint, велосипеди leader или велосипеди Cross.

Разходите при промяна на базисната конструкция средно се увеличават с около 10-30% от цената. Интересна икономика, нали, а и не забравяйте, че все пак сме в България и това е важно условие. Ако искате да спестите пари и да се чувствате по-комфортно при пътуване през парковете и на пътя в града, трябва да се купувате градски велосипеди, кросови велосипеди или сгъваеми.