Почистване на двустаен апартамент

Кажете ми, честно, обичате ли да почиствате апартамента? Не твърдя, че за някои от нас процесът на измиване на прах, събиране на разпръснати неща, измиване на мръсни чинии и квадратни километри под, изглежда доста приятно, успокояващо упражнение. Въпреки това бих се осмелил да предположа, чистачи.com. За повечето домакини такова усърдие изобщо не им харесва и те възприемат почистването на апартамента като необходимост, а не като приятно занимание.

С почистване на мазета и тавани, общи терени на входове, фирмата гарантира качество и ниски цени. Освен това с такъв род услуги решавате една голяма част от работата си и без да полагате никакви усилия.

Уви, без значение колко много искате да отложите момента, за да вземете парцал, като цитираме съществуването на други важни и интересни неща, рано или късно той неизбежно идва. И нашата задача е да направим този момент, ако не приятен, то поне ясно организиран, планиран и това отнема минимум време.

За целта:

 1. Изберете подход

Много домакини, включително и аз, предпочитат да почистват апартамента веднъж седмично, като правило, на почивен ден.

Междувременно много домакини са сигурни, че почистването на апартамент веднъж седмично не е най-добрият вариант. Той не само се сблъсква с разглезени уикенди и лошо настроение на домакинството. Така бързото премахване на апартамента в този случай няма да работи. Има твърде много работа.

За да не ви се натрупва за през уикенда, почистете всеки ден, като по този начин не позволявате глобалното объркване, но с малко. Според мен обаче възниква друг проблем. Ние сме толкова заети с работата, че нямаме достатъчно време и енергия за ежедневно почистване.

В допълнение, възстановяването на реда е подходящо за рационално естество, във всичко и винаги следвайки точния график. За творческите личности този подход може да изглежда като домашно робство.

Може би най-доброто решение би било да се съчетаят и двата подхода. Почиствайте бързо веднъж седмично, плюс, ако е възможно, с настроение, всеки ден, за да поддържате чистота и ред. В този случай, апартаментът се почиства, а домакинята не е уморена, а домакинството е в добро настроение. Да опитаме?

 1. Направете магическия минимум

На първо време, съставете магическия минимум: кратък списък от основни задачи, които ще помогнат да се поддържа реда в апартамента. Правете това поне веднъж седмично и няма да се изправите пред бъркотия и запустение, дори ако имате много малко време за почистване.

Какво да включите в този списък? Ключовият съвет е да мислите за собствения си алгоритъм за седмично почистване и да го следвате ясно, без да удряте недопустимия лукс на грима.

Например, алгоритъмът за бързо почистване на апартамент може да бъде както следва:

 • Налейте препарат в тоалетна, вана, мивка;
 • Пуснете пералня / миялна машина
 • Подредете нещата
 • избършете праха
 • Избършете огледалото
 • Разтрийте / измийте почистващия препарат
 • Вакуумирайте и избършете пода
 • Отстранете и окачете предмети от шайбата
 • Извадете съдовете от машината

Всичко това, като се има предвид делегирането на редица задачи, ще отнеме не повече от час.

Важно е да се помни, че идеалният резултат не е задължителен, ние трябва да излезем бързо и “достатъчно добре”.

 1. Опитваме се да оптимизираме

Ако почистите апартамента веднъж седмично, след това почистете не във всяка стая поотделно, а в целия апартамент наведнъж. Това означава, че отначало във всички стаи поставяте нещата на места. След това почистете пода. След избърсване на праха и измиване на пода – отново, веднага във всички стаи.

Поддръжниците на този подход твърдят, че в този случай, изпълнявате същия тип действие, вашето внимание не се превключва. В резултат имате една прилична икономия на време. Това важи и за всички други дейности по почистване на мазета и тавани и цели апартаменти.

Предлагам не само да вярвате на този съвет, но и да го проверите. В една седмица почистете всяка стая поотделно, а в следващата – наведнъж. Резултатът се сравнява.

Виждате сами, че всичко може да е много организирано и лесно. Така е в почистване на двустаен апартамент, така е и с почистване на мазета и тавани, килер или гардероб.

За статията:
Почистване на двустаен апартамент
Заглавие:
Почистване на двустаен апартамент
Описание:
За повечето домакини такова усърдие изобщо не им харесва и те възприемат почистването на апартамента като необходимост, а не като приятно занимание.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: