На този етап лед лампите не могат да се намерят в много домове или офиси. Има няколко основателни причини да се опитаме да разпространим този вид осветление в повече домакинства.

Пестенето на енергия

На първо място, трябва да се отбележи, че лед лампите са разработени така, че да бъдат енергоспестяващи. Методът на работа на лед лампите е най-ефективен, защото не губи никаква енергия. Това е една от основните характеристики, по която се различават от другите видове осветление. Лед лампите са около 85% по-ефективни от крушките с нажежаема жичка и 5% от флуоресцентните.

Една електрическа крушка с нажежаема жичка консумира около 525 киловат часа електроенергия за една година. За сравнение една лед лампа от същия клас използва около 65 киловатчаса електроенергия. Това води до намаление на въглеродния двуокис в стотици литри само от една лампа.

Тук трябва да се отбележи, че енергийната ефективност е само една част от историята. Другата е свързана с голямата продължителност на живота на лед лампите. Потребителите, които са избрали този метод на осветление, могат да изкарат около 20 години без да им се налага да сменят лед лампите си. Те са много по-стабилен източник на светлина, в сравнение с флуоресцентните или крушките с нажежаема жичка. Обикновените крушки с волфрамова жичка имат продължителност на живота от около 750 часа, а флуоресцентните могат да бъдат полезни около 30 000 без да се налага да се сменят. Някои лед лампи имат продължителност на живота от 50 000 часа.

Цените

Заради това продължително време на употреба, нещата се оказват малко по-сложни, когато става дума за цената. 60-ватовите лед лампи са в пъти по-скъпи от другите видове осветление на пазара. Цените са наистина трудни за сравнение, но така стои и въпросът за продължителността на употреба.

Реалността е, че дори и при тези цени за една лед лампа, крушките ще спестят много повече пари на своите потребители. В дългосрочен план потребителите имат нужда от една лед лампа в продължение на 10-20 години. Употребата им ще доведе до намаляване на сметките за електричество.

Друг проблем, който възпрепятства широката употреба на лед лампите, е проблемите с цвета на светлината. Задържането на светлината обаче е проблем, който е решен с по-новите модели на крушките. Лед лампите вече са в състояние да произвеждат същата мека и приятна светлина, както останалите видове осветление.

Поради тази причина цената остава единственият голям проблем с лед лампите в момента. Но и това е аспект, който ще се промени доста скоро.

Притеснения около лед лампите

Светодиодните крушки са на път да завладеят домакинствата по целия свят. Или поне така вярват голяма част от учените, които работят в тази област, както и повечето производители на такива продукти. Philips например спряха да инвестират пари в изучаването и развитието на флуоресцентните технологии и сега инвестират всичкото си време и средства в лед лампите. General Electric посвещава половината от бюджета си на развитието на този вид осветление и технологии като цяло.

В случай, че потребителите се поинтересуват какво имат да кажат учените за лед лампите, картинката изглежда доста розова. Все повече открития са на на път да направят лед лампите още по-ефективни. Повечето изследвания предвиждат лед лампите да стават все по-евтини в идните години.