Споделяте ли дома си с мравки? Какво ще кажете за пчели или оси? А може би не искате да признаете и за хлебарките? Е, вие сте в добра компания! Милиони хора се борят за премахване на нежеланите насекоми и бръмбари, които нахлуват в домовете им. Съществуват и такива, като паяците, които поемат част от „домакинската работа” като почистват дома, чрез изяждане на мухи и други насекоми. Но повечето от тези малки натрапници, могат да доведат до поява на алергии или замърсяване на храна, което води до редица заболявания.

Информацията, изнесена в здравен портал „Фрамар”, за предпазване от насекоми, може да ви бъде от голяма полза за борба с тези вредители. За да запазите дома си свободен от вредители, доколкото е възможно, трябва да се следват някои съвети като:

  • Съхранявайте добре храни и напитки. Докато купата с ябълки или портокали, която стои на масата в трапезарията, може да бъде безобидна, не допускайте остатъци от тях да попаднат на пода, тъй като техния сладък аромат може да привлече множество насекоми и други вредители от далечно разстояние. Не оставяйте каквато и да е храна на открити места.
  • Хигиената на дома е от съществено значение. Домакинските плотове, трябва да бъдат почиствани със сапунена вода или със специални почистващи препарати. Отворени пакетчета с бисквити, чипс и др. трябва да бъдат старателно запечатвани, тъй като миризмата на храна привлича насекоми като пчели, мухи и др.
  • Следете редовно за състоянието на канализацията. Спукани тръби и запушена канализация, могат да доведат до образуването на застояла вода и влага в дома. Много видове насекоми живеят във влажни и тъмни места.
  • Проверете дома си за образували се пукнатини и дупки. Това се получава най-вече край рамките на прозорците и вратите. Огледайте таванското помещение и мазето. Опушването на тези отвори, ще предотврати размножаването на редица домашни вредители.
  • Не допускайте храната на домашните любимци да стои на открито. Давайте им само толкова колкото е необходимо, а останалата част, старателно прибирайте на подходящо място.
  • Поддържайте чистота на дворното място около вашата къща. Събирайте падналите на земята плодове или други растения. Дръжте кофите за отпадъци добре затворени и добре почистени, доколкото е възможно.

Спазването на горепосочените съвети ще ви помогне да се отървете от неприятните насекоми за период от дълго време. Ако все пак и те не помагат, винаги можете да прибегнете до естествени пестициди или капани за тяхното улавяне.