Сиропите са сгъстени със захар плодови сокове с прибавка на лимонена киселина. За да не загубят аромата на плода, от който са приготвени, те се изваряват бързо на силен огън в разлат съд (5-10 минути). На 1 литър сок се прибавя 1,2 до 1,5 кг захар. Към края на изваряването, особено при неизбистрените сокове, се образува гъста пяна, която се отстранява с решетеста лъжица. Няколко минути преди свалянето на сиропа от огъня към него се прибавя по 5 до 10 г (в зависимост от киселинността на сока) лимонена киселина на всеки килограм захар. Сиропът е готов, когато капка от него, пусната в чаша със студена вода, достига дъното, без да се размива, но при леко забъркване се разтваря. Сиропът се налива горещ в бутилки и се затваря с кроненкоркови капачета или стерилни тапи, които се обливат с разтопен парафин.

Сироп може да се приготви и по студен начин, без да се вари, като към плодовия сок, без да се загрява, се прибавят 1,75 кг захар на 1 л от сока и по 5-10 г лимонена киселина на 1 кг употребена захар. Сместа се бърка продължително с дървена бъркалка до пълното разтваряне на захарта. Тези сиропи са по-ценни, защото при тях по-пълно се запазват ароматните и вкусовите вещества, както и витамините на плода.

Примерна рецепта за Сироп на малини

Необходими продукти: 3 кг. малини, 2 л. вода, 4-5 ч.л. лимонена киселина, захар, 3-4 таблетки аспирин или 5 г. салицил

Начин на приготвяне: Малините се смачкват и се прецеждат през двойна марля. Добавя се водата. Получената течност се премерва и на 1 л от нея се добавя 1 кг захар. Прибавят се и лимонената киселина, счуканите таблетки аспирин или салицилът. Сместа се оставя 8-10 часа, като от време на време се бърка, докато захарта се разтопи напълно. След това се налива в бутилки, които се запушват добре, като запушалките се парафинират.