За приготвяне на сладко се подбират еднакви по големина и зрелост плодове, брани в деня на преработването им. За да не почернеят при беленето и нарязването, те се държат в подкислена вода – 1 чаена лъжичка лимонена киселина на 1 литър вода. Плодовете, които се разваряват, предварително се държат 1 до 2 часа във варова вода (Размива се 200 г вар в 5 л вода и се оставя да се утаи, след което избистрената вода се отделя от утайката).

Сладко се приготвя по два начина: чрез еднократно и чрез многократно изваряване. При първия начин плодовете, поставени в сиропа или засипани със захар, се варят до необходимото сгъстяване на сиропа наведнъж, без да се прекъсва процеса. При втория начин плодовете се загряват до завиране неколкократно, като след всяко загряване се оставят до пълно охлаждане в продължение на 3 до 8 часа, за да се напоят добре със захарния сироп, без да се разваряват.

Сладката се изваряват, докато сиропът получи необходимата гъстота, за да се запазят от ферментация. Практически този момент се определя, като се капне от сиропа върху ръба на студена порцеланова чиния – капката трябва да запази формата си, без да се разлива, или пък като се пусне капка от сиропа в чаша със студена вода. Ако капката се размие, преди да е достигнала дъното, сиропът е рядък, а ако капката достигне дъното, но при леко разбъркване не се размива, сиропът е преварен.

За да не се захароса сладкото, 2-3 минути преди свалянето му от огъня се прибавя лимонена киселина – 5 го 8 г на 1 кг употребена захар в зависимост от киселината на плодовете.

Когато не желаем да изварим сладкото до голяма гъстота на сиропа, можем да го запазим, като го насипем веднага горещо в затоплени буркани. Бурканите се пълнят догоре, затварят се херметически с металически капак с гумен пръстен и се оставят да лежат върху капака го пълното им изстиване.

Примерна рецепта за Сладко от ягоди

Необходими продукти: 750 г ягоди, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 2 ч.ч. вода, гасена вар.

Начин на приготвяне: Ягодите се накисват 10 минути във варна вода (на 5 л вода – 500 г утаена и прецедена гасена вар). След това се измиват на течаща вода и се почистват от дръжките и венчелистчетата. Сварява се сироп. След като сиропът поизстине, към него се добавят ягодите. Варят се на силен огън, като постоянно се обира пяната. Към края на варенето се прибавя лимонената киселина. Сладкото се изсипва в дълбок съд да изстива. Насипва се в буркани.