Сигурно мнозина си спомнят провежданите в училище обучения за първа помощ, когато се даваше нагледен пример за обездвижване на счупени крайници с шини. Всъщност приложението им е свързано не само с лечение на фрактури, но и с профилактика на изкривяванията в опорно-двигателния апарат.

Приспособленията за прикрепяне и обездвижване на счупена кост, наречени шини, днес имат най-различни варианти и предназначения. Основно се делят на две групи: за употреба в травматологията и в ортопедията. От тях произлизат и останалите разновидности: с лечебна, профилактична и стабилизираща функция.

Лечебните и стабилизиращите шини се използват най-вече в травматологията за лечение на фрактури на крайници. Разновидностите са много – за крак, ръка, коляно, шия, гръден кош, глезен, пръст и др. Целта на тези шини е да обездвижат счупения крайник, за да му осигурят правилно възстановяване на формата.

Бързото поставяне на обездвижващи шини се прилага и от екипите на спешната медицинска помощ, за да може пострадалият да се транспортира безопасно до болницата.

При някои заболявания на опорно-двигателния апарат като спина бифида и хидроцефалия се прилага т. нар. позиционна терапия, включваща и употребата на стабилизиращи и фиксиращи нощни шини. Последният вид се използва и при деца, боледуващи от спина бифида, за стабилизиране на крачетата и за коригиране на някои деформации по тях. Със стабилизаторите за лакти, състоящи се  от две шини, може да се замени гипсът в следоперативното лечение.

Материалите, от които се изработват фиксиращите нощни шини, не са толкова скъпи, тъй като се използват само нощем и не се получава бързо износване. За разлика от тях стабилизиращите шини са изработени от много качествени материали, за да може да се осигури необходимата издръжливост на тези помощни средства, които трябва да поемат тежестта на тялото. Това определя и по-високата цена на стабилизаторите.

Статични или динамични, обхващащи глезена или достигащи чак до таза – стабилизиращите шини могат да бъдат най-различни по вид. Изработката и предписанието им трябва да са много прецизни, затова и цената е доста по-висока.

Особено належаща е употребата на шини, когато трябва да се противодейства на остеопорозното гръбначно изкривяване или при други малформации, предимно в детската възраст.

Терапевтичното предназначение на различните колани, корсети и лумбостати е свързано с лечението на дископатиите и с хронични проблеми на гръбначната мускулатура. Във всяко едно от тези приспособления се съдържат различен брой шини с определени големини. В комбинация с дунапрен, памук, специални проветриви материи и ластик те осигуряват не само стабилност, но и комфорт на пострадалия.

Широкото приложение на различни видове шини в ортопедията и травматологията налага да се разшири и подобри тяхното производство, защото те са гаранция за човешкото здраве.