Много от нас са свикнали, че завесите добавят дълбочина и цвят към дизайна на стаята. Но освен това качество, завесите имат още много приемущества. Освен за прозорците, пердетата могат да се използват по много нетрадиционни начини – за разделяне на две помещения, за воали на леглото, за покриване на цели стени. Точно на последното предназначение ще се спрем в тази статия. Една завеса може да превърне стена в изящно изкуство. Промяната на интериора на една стена, чрез покриване със завеси е значително по-лесно от повторно боядисване или от слагане на тапети.

Хол/Всекидневна

Използвайте завеса на стената зад дивана ви, да да създадете мек фон. В случай, че дивана ви е с цветна тапицерия, изберете едноцветна завеса, на фона на която меката ви мебел да акцентира. Ако ситуацията е обърната, то нека завесата да е с интересен десен, а дивана изчистен и максимално опростен. Опитайте се да избегнете еднакъв десен на завесата и дивана, просто защото всичко ще се слее и ще се загуби смисъла на идеята. Изберете плат за завеси, които да се различава от материята на дивана, с което ще предизвикате огромен интерес и разнообразие.

Спалнята

Изберете стената, над която са главите ви, когато си легнете. Такъв тип интериор намалява стреса и допринася за усещане на приказност. Материята, която изберете, не трябва да прави стаята шикозна и претрупана. Тези от вас, които имат правоъгълни спални помещения, могат да изберат материи като коприна, сатен или кадифе. Материалът придава мекота и топлина към помещението. При спални с нестандартно разположение /например кръгли/, можете да заложите на завеси от органза или воали.

Трапезарията

Добавяне на завеси в трапезарията може да придаде изтънченост на стаята. Използвайте материали като кадифе. Слънчевите лъчи рефлектират върху платовете и използването на сатен, може да превърне завесите ви в лампа. Това не е непременно недостатък, ако ви харесва бясъка заложете на металически цветове.

Използвайте неправилни форми

Както в архитектурата, така и в дизайна, асиметрията е много специфично нещо. Експериментирайте с интериора и ако имате творчески заложби, можете да се изненадате от резултатите. Заложете на различни цветови схеми, контраст, оригинално разположение, измислете нещо и за тавана. Но не забравяйте, че ако прекалите с различните елементи, дизайна ви може да се превърне от прекрасен проект в комична сцена.