Лятото носи не само радост от къпане в морето и придобиване на загар на плажа, но и опасности, свързани с това. Някои от тях не са нищо повече от измислица и не представляват реална опасност за здравето. Има все пак няколко момента, които заслужават вашето внимание.

Може ли да се разболеем, при голямата температурна амплитуда между летния зной и помещението с климатик? За болшинството хора не съществува такава опасност, но тези, които страдат от алергии или са чувствителни към определени раздразнители, като предимно прах, могат да се разболеят. Добре е температурата, която климатика поддържа в хотелската стая да не е драматично ниска, спрямо външната.

Не мислете, че джапанките и чехлите са най-подходящите обувки за лятото. Експертите предупреждават, че тяхното редовно носене може да повреди нервите на стъпалата, да предизвика болка и възпаление на сухожилията и напрежение в ставите. Тези неприятни усещания и последиците от тях могат да бъдат избегнати, ако си осигурите добре поддържащи крака сандали с удобна подметка.

Много хора си мислят, че след басейна може да не се къпят. Да помислим заедно. Много почиващи, преди посещението на басейна, не вземат душ. По този начин тяхната пот, козметика и други вещества, отделяни от организма, се смесват с хлора във водата и го деактивират. Освен това в басейна може да има микроорганизми, предизвикващи диария, инфекция и кожни възпаления. Затова всеки ден, след басейна, задължително трябва да се къпем и то не само да приемаме душ, но да използваме сапун или душ гел.

Препоръчва се след обилен обяд да не влизаме в морето или басейна. Дали е истина или мит, по-добре да не пробваме, а да изчакаме поне час до потапянето във водата.

Често допускана грешка още от началото на морската почивка е прекаленото излагане на слънце, сякаш губим разсъдък и се пържим под палещите лъчи, което е свързано с различни неприятни последици. Пазете се, излагайте постепенно главата, очите и цялото тяло под жаркото слънце, за да избегнете покачване на температурата, виене на свят, гадене, шум в ушите, топлинен удар, както и тежки изгаряния по кожата. Не оставяйте организма без течности. Когато сте прегрели, не се втурвайте в морето изведнъж. Потапяйте се постепенно, защото рязката смяна на температурата може да доведе до спазми на диафрагмата или дихателна недостатъчност.

Опитайте се да съблюдавате тези елементарни правила по време на лятната отпуска и тогава не само добре ще починете, но и ще укрепите своето здраве.