Да посетиш сервиз за зареждане на автоклиматици е разпространено явление не само, защото днешните автомобили са предимно с фабрично инсталирани климатични системи, но и защото често пъти не се поддържат правилно от когото трябва. В днешно време няма кола, която да не е снабдена с авто климатик. Повечето производители вече добавят авто климатичната инсталация, не като екстра, а като стандартно оборудване на автомобила. Когато температурите навън се повишат идостигнат градуси от порядъка на 25 – 30 градуса, комфортното пътуване е направо немислимо без климатик. Въпреки приемането на авто климатика като екстра той съвсем не е просто това. За доброто шофиране и комфорт на шофьора, автоклиматикът е направо жизнено важен. Той запазва изостреното внимание, конфорт и доброто здраве на водача. При висока температура на въздуха и сухота тялото и ума се уморяват по-бързо, а това може да доведе и до евентуални неудобства и дори до пътни инциденти. Автоклиматикът няма само ролята да охлажда в купето на колата, той пречиства и въздуха чрез поленовите си филтри и улавя и предотвратява влажността и запотяването на стъклата на автомобила и другите студени повърхности.

Сервиз за автоклиматици обикновено ползваме при наличието на повреди, но той е по-наложителен и за профилактика също. Защо да трябва харчим излишни средства, пари и време, когато с един добър навик, за профилактика на автоклиматика, можем да си го спестим както и скъпоструващите бъдещи ремонти.

Кои са видовете управление на автоклиматика – разпознават се в практиката едва два вида авто климатично управление: автоматично, наричано климатроник, и ръчно. В по-новите автомобили управлението на климатика е изцяло автоматизирано и се нарича вече с понятието, което споменахме преди малко – климатроник.

Работа на ръчно управляван авто климатик  – При този метод на работа водачът на автомобила ръчно управлява климатика на колата си – температура, скорост на вентилатора, вътрешна и външна циркулация, чрез електронни уреди за целта. Минусът на този метод е постоянното пренастройване на климатичната система. Тя зависи от много фактори, като, въздушна температура – в купето на колата и извън него, скорост на движение, обороти на компресора и двигателя и слънчева светлина, и нагряване. Затова понякога не навременната настройка или промяна във функциите на авто климатика, от страна на водача, водят до повреди и нужда от сервиз за зареждане на автоклиматици;

Работа на така наречения климатроник – при климатрониците от водача се изисква единствено настройка на желаната температура за достигане от авто климатика. Блокът за управление на климатика върши работата по поддръжка на желаната температура. Тук регулацията не зависи от вътрешните фактори  в купето и външните такива. Всичко е изцяло електронизирано и механизирано. Може, разбира се, да се прави и ръчна настройка на функциите, но тя спира действието на автоматична регулация на авто климатика. Понякога сложната електроника в един нов автомобил, както е и с климатрониците, блокира. Причината за това може да е много минимална, но единствено сервиз за автоклиматици, би разпознал и отстранил грешката.

Трудно е да се каже, дали по-добрия вариант на автоклиматик е климатроникът или не, но определено наличието на климатик е голям плюс за един автомобил. За да работи той добре и оптимално е нужна поддръжката му в сервиз за авто климатици.