Диагнозата “аутизъм” всява паника у всеки родител. Никой не иска да повярва, че малкото му съкровище може да има проблем и малцина знаят какво да очакват.

Диагноза Аутизъм

Аутизмът (или ASD – autism spectrum disorder) може да се проявява чрез съвкупност от симптоми и се характеризира с различни нарушения на социалното развитие. Това разстройство се проявява още в ранна детска възраст и може да попречи на развитието на редица основни функции – говор, игра и взаимоотношения с други деца. Статистически погледнато аутизъм имат около 50 на всеки 10000 деца. Момчетата определено са по-рискова група и при тях заболяването се наблюдава 3-4 пъти по-често, отколкото при момичетата.

Първопричини

Повечето учени намират генетични връзки в появяването на това разстройство. Ако единият родител е по-възрастен това увеличава шансовете за аутизъм при детето им. Много рискове крият и лекарствата и режимът при бременните жени – излагането на алкохол, антидепресанти, както и болестните състояния като диабет или затлъстяване. До ден-днешен все още вървят разпалени дискусии относно връзката между ваксините и детския аутизъм, но изследванията в тази насока все още не са доказали подобна взаимовръзка.

Знаци и Симптоми

Трудно е да дадеш диагноза “аутизъм”, докато детето не навърши 2 годинки. Въпреки това, първични симптоми на заболяването могат да се появят между 12-18 месечна възраст. Колкото по-рано се установи диагнозата, толкова по-голям е шанса да се назначи ефективно лечение и мозъкът да се “пренастрои”. Ранни признаци, че детето Ви може да има някакъв проблем е ако то:

 • Не осъществява контакт с очи, не се усмихва, когато му се усмихват
 • Не отговаря на името си и на познати гласове
 • Не проследява обекти, които му се посочват
 • Не използва жестове за комуникация (махане, сочене с пръст)
 • Не издава звуци, за да ви привлече вниманието
 • Не отговаря на прегръдки или желанието за прегръдки
 • Не имитира вашите движения и гримаси
 • Не играе с други деца и не споделя техните интереси
 • Не обръща внимание, когато сте наранен/а или изпитвате дискомфорт

С течение на времето, ако се касае за аутизъм, тези симптоми може да се задълбочат и да причинят сериозни проблеми при социалното общуване, говорните способности и поведенческите навици.

Какво можем да направим?

Едно от най-важните неща ако имаме съмнения, че детето ни страда от аутизъм, е да не чакаме окончателна лекарска диагноза, а да сме изначално подготвени. Това може да включва:

 • Информирайте се
  – научете повече за това разстройство, в какво се изразява и как можем да помогнем

 • Станете експерт
  – ако знаем повече за това кое предизвиква емоционални реакции у детето ни (страх, тревожност, радост), ще можем по-добре да разбираме гледната му точка

 • Приемете странностите му
  – празнувайте и малките му успехи и го карайте да се чувства винаги обичано и приемано

 • Не се отказвайте
  – макар да не е приятна диагноза, няма да помогнете на детето си ако само се притеснявате какъв би бил живота му

Добре балансираната и информирана личност е и добър родител. За това е добре когато чувстваме, че губим контрол в борбата с новостите, да потърсим консултация със специалист в център за личностно развитие.

Веднъж след като диагнозата е потвърдена можем да концентрираме усилията си още по-целенасочено:

 • Създаване на среда
  – децата с аутизъм често следват определена рутина. Затова изграждането на рутина и график в ежедневието им може да им помогне да се чувстват комфортно.

 • Невербална комуникация
  – думите не са единствения начин да осъществим връзка с детето си – вашият поглед, тонът на гласа ви, езикът на тялото – има толкова много други помощни варианти.

 • Създайте си план за лечение
  – определете силните и слабите страни на детето. Редом със слабите, гледайте да подпомагате и силните, за да може то да придобие повече увереност в себе си.

 • Потърсете помощ
  – освен помощни групи за родители на деца с аутизъм, има и редица организации и институции, които ще ви помогнат да “вземете почивка” от постоянните грижи. Не се чувствайте виновно да осигурите време и за себе си – напълно го заслужавате и ще ви презареди.

Не бива да разглеждаме аутизмът като неспособност у детето, а като нова и различна способност. Това, което за едни е ограничение, за други може да бъде сила. Помогнете на малкото си съкровище да развие своите сили. И помнете трите най-важни думи: Търпение, Търпение, Търпение!