Всеки инструмент си има и своите тънкости. Много е важно да бъдем запознати с основните такива при настройката на инструмента, който сме си избрали. Ако сме любители на барабаните, ето и основните важни елементи при тях…

Първо трябва да обърнем внимание на силата на звука. Обхватът на звука на всеки барабан е ограничен. Следователно не бива да се излиза извън неговите граници.

Ако настроите по-малък звук на ниско и след това преминете към по-голям, може да се случи звукът да изглежда твърде нисък за размера си. Ще трябва да преконфигурирате всички обеми по-високо. За да сме сигурни, че всички тонове звучат хармонично, препоръчваме да ги настроите към нотите.

Важно е да кажем, че звукът изглежда перфектен, когато е създадем в студио, но при изпълнение на живо той ще бъде неясен. За да предотвратите това, вземете предвид следния фактор: колкото по-далеч сте от барабанния комплект, толкова по-ниско звучи.

Съветваме ви да влезете на мястото на публиката и да коригирате настройката, когато асистентът удари барабана.

Второ важно нещо е да обърнем внимание на басовия удар. За да звучи добър бас , повдигнете главата на резонатора с две или една нота нагоре, или просто настройте страните по-високо.

За да постигнете „пластмасов“ звук, вземете еднослойна перкусионна глава, намерете долната нота и разхлабете всички винтове. За много добър басов звук следвайте ръководството за настройка на силата на звука. Обхватът обаче може да е малко ограничен. За най-добър резонанс, барабана трябва да е повдигнат достатъчно високо над пода.

Третата тънкост е барабан за примки. Тук е много важно настройката да се извършва съгласно инструкциите. Трябва да се отбележи, че барабанът за примки, за разлика от всички останали, има примка.

Когато настройвате пластмасата, тя трябва да бъде изключена непременно, но е по-добре да я извадите или натиснете с пръчка, така че пружините да не влизат в контакт с резонансната пластмаса.

Когато и двете глави са настроени, примката се връща обратно. Необходимо е да включите и много внимателно да опънете пружините. В същото време слушайте как звукът на барабана се променя. Отначало примката ще дрънка, и няма да звучи добре.

След това тракането ще намалее и звукът ще се изчисти. Когато настройвате примка е важно и трябва да се избягват тракащи звуци.

Докато настройвате барабаните си, непрекъснато слушайте и избирайте звука, който ви подхожда най-добре. Постепенно ще се научите как да настройвате перфектно барабанния си комплект.

Източник:  Магазин за музикални инструменти Muzikalen.bg

За статията:
Тънкостите при настройката на барабаните
Заглавие:
Тънкостите при настройката на барабаните
Описание:
Всеки инструмент си има и своите тънкости. Много е важно да бъдем запознати с основните такива при настройката на инструмента, който сме си избрали.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: