За никого не е тайна, че що се отнася до сигурността в дома, входната врата е може би най-важния детайл. Тя е гарант за спокойните нощи на всяко домакинство.

Но освен осигуряване на защита, входните врати притежават и други качества, например топло и шумоизолация. Не по-маловажна е и визията на вратата, по нейната вътрешна част може да се изгради останалия интериор в жилището.

Избор на входна врата

Да изберете подходящи входни врати за дома си изглежда лесно, но всъщност не е точно така. За да направите най-удачната за вас покупка, много е важно да сте подготвени предварително по въпроса. Разбира се, че продавач-консултантите в магазина ще ви насочат в избора на врата, но за да останете на 100% доволни, вие трябва да им покажете какво точно желаете и какви качества трябва да притежава входната врата. Така ще си спестите излишни главоболия, в случай че покупката не е тази, която сте си представяли.

За да успеем да сме ви полезни, ще направим опит да отговорим на някои от най-задаваните въпроси, във връзка с избора и купуването на входна врата.

Вратите от PVC дограма, подходящи ли са за входни?

Със сигурност. Касите на този тип врати са доста по-дебели от тези при прозорците. Те са много по-надеждни, метала при тях е в пъти по-здрав и дебел, а обкова им позволява да се заключват многоточково. Колкото до външния облик на вратите с PVC дограма, те се предлагат в най-разнообразни панели (алуминий, стъкло, PVC). Цветовата гама при тях също е широка, въпрос на лично предпочитение на клиента.

Каква е разликата при вратите от метал, стомана и желязо?

Така широката популярност на железните врати преди време, вече взе да губи своята сила. Поради това, че те не са достатъчно надеждни, некомфортния им и стилен вид, вратите от този тип започнаха да утихват на пазара.

Металните входни врати са с по-сложен състав, поради което са по-здрави и качествени от железните, съответно по-търсени от клиентите.

Но ако трябва да кажем кои са най-продаваните врати от гореспоменатите, това са стоманените. А ето и защо: Тяхната износоустойчивост е много висока, а живота им е с много голяма продължителност. Естествено, и цената при стоманените врати ще е по-висока в сравнение с тази на железните и металните.

Каква трябва да е дебелината на вратата?

Факт е, че по-дебелата врата ще се разбие по-трудно. Колкото по-плътна и масивна е, толкова е и по-здрава. Такъв род входни врати се използват за обекти или магазини, където натоварването е по-голямо.

Как се определя, дали е качествена една врата?

Цената говори доста по въпроса. Една много евтина врата няма как да отговори на изискванията ви за качество. Проучете пазара, сравнете цените на различните производители. Винаги е съмнително, ако някоя входна врата се предлага на доста примамлива цена (в немалко случаи такива врати са изработени от обикновени заварени ламарини). За производството на една наистина качествена входна врата, е нужна скъпоструваща и сложна технология.