Съдържанието на мазнини в храната на човека представлява един доста съществен и основен дял от всички, съдържащи я елементи като белтъчини, въглехидрати, аминокиселини, витамини и пр. Ето защо е добре да знаем повече за най-често употребяваните мазнини у нас.

Видове мазнини

  • От мляко – съдържат се най-вече в кравето, биволското и овче мляко (или масло);
  • От животински произход – използват се екстракти от мастните тъкани на животните като например овча, телешка и говежда лой, свинска мас и мас от птици (кокошки, гъски);
  • От растителни масла – получават се чрез пресоване и екстракция на различни семена – слънчогледово, рапично, царевичен зародиш, тиквено семе и др. Също така се използват чисто маслиново масло (зехтин), кокосово масло, бадемово и какаово масло. Част от тези по-екзотични мазнини се използват успешно във фармацевтичната промишленост, козметиката и сладкарството.
  • Мазнини от риба – използва се предимно в медицината и козметиката, заради високо съдържание на витамини А и Д в тях.
  • Наподобяващи масло мазнини – т.н. маргарин има значително добри вкусови качества от останалите видове мазнини като в негов плюс е и издръжливостта му на по-висока температура.

В готварството мазнините се използват под различна форма. Като мазнини в сурово състояние например се използват предимно млечно масло, растително масло, сланина. Мазнините може да бъдат и предварително обработени, след което да се използват при готвене. Такива мазнини от преработен вид са примерно свинската мас и топена лой, топеното масло и др.

Оказва се, че най-безвредните за човешкия организъм са растителните масла. В срав­нение с животинските мазнини те са по-богати на жизнено необ­ходимите ненаситени мастни киселини, но за съжаление не винаги отговарят на всички изисквания в готварството. Млечните масла и сметаната са с отличен вкус, когато са пресни, но са нежни и сравнително бързо се подават на влиянието на околната среда, променят вкуса си, не издържат на високи температури. Освен това те са скъпи, но за определени рецепти просто са задължителни и компромис не бива да се прави. Мазнините от животински произход (лой и мас), когато се консумират в голямо количество, са вредни за здра­вето (особено при хората от по-напреднала възраст), понеже благоприятстват за увеличаване на холестерина в кръвта. Освен това не винаги те отгова­рят вкусово на готвеното ястие, а от технологична гледна точка не винаги са подходящи да бъдат употребени в чисто състояние.