Дом и Градина, Полезна информация

Видове пожарогасители

Пожарогасители

Имате ли пожарогасител у дома?

Имате ли пожарогасител у дома?

Най-вероятно не. А защо нямате? Не го намирате за нужно, скъпо е, не Ви е потрябвал?

Пожарогасителите са от тези неща, които не използваме всеки ден, но е важно да имаме под ръка.

При избора на пожарогасител за дома трябва да се съобрази размера на стаята и потенциалните рискове за пожар. Има значение дали е кухня, склад или стаята Ви с гоблени.

Видове пожарогасители

Най-разпространени са пожарогасителите с въглероден двуокис. Те се използват масово в обществени сгради, защото могат да се използват за гасене на огън предизвикан от различно естество.

Друг тип са тези с въглероден диоксид, те не се използват за гасене на горящи алкални метали, чието горене може да протича без достъп на кислород, а също за гасене на дърво и високоволтови установки. Недостък е и това, че въглеродният диоксид е вреден при вдишване.

Праховите пожарогасители се използват при пожари, при които трябва да се спре достъпа на кислород. Техният недостатък е това, че запрашават помещението и намаляват видимостта.

Водопените пожарогасители е предназначен за спиране на горящи търди вещества (дърво, хартия), горещи течности (масло) и топящи се вещества (бои, смазочни материали). Не се допуска използването на водопенен пожарогасител при гасене на електрически инсталации (заради токопроводимостта на съдържащата се в пяната вода) и на алклани метали, тъй като при реакция на алкалните метали с вода се отделя кислород, който ще усили горенето.

И последният вид е водния пожарогасител като той отново не съдържа чиста вода, а разтвор на основата на вода. Той позволява покрай потушаването на пламъците чрез пръскане на вода да се понижи температурата в помещението и да се намали наличието на горящи продукти във въздуха, което ще намали нивото на вредно действие на пламъците върху човека. В зависимост от състава на пожарогасителната течност, този пожарогасител може да се използва за гасене както на твърди, така и на течни и топящи се вещества.

Не се препоръчва използването на дадения тип пожарогасител за гасене на оборудвания, намиращи се под високо напрежение, вещества, достигащи висока температура при горене или взаимодействащи с водата в химическа реакция, както и запалими газове.

Ако се колебаете кой пожарогасител е подходящ зав вас, ние от “Пожарна техника” ООД ще Ви помогнем при избора!

  1. Прекрасна статия!
    Поздрави на екипа на Пожарна техника и на автора за споделената полезна информация.

Остави мнение

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Приятели: Кулинарни рецепти

Партньори|Sitemap