Морковите са лесни за отглеждане, но трябва да бъдете търпеливи. Оранжевите са традиционен избор, но можете да опитате да засадите бели, жълти, червени или дори пурпурни сортови семена на моркови. По-важно от цвета, обаче, е да изберете правилния размер и форма на корена, така че да отговарят на почвата Ви. Те варират в зависимост от типа и има пет основни категории. Морковите с кръгли форми могат да се справят с тежка или плитка почва, докато продълговатите се нуждаят от дълбока, рохка почва. Всички видове се предлагат като ранни и късни сортове. Много от сортовите семена на моркови са устойчиви на болести. Обикновено, на етикетите е описано как се посаждат, спрямо вида, и е посочено кои се справят по-добре в лоша почва.

Как да засадите сортовите семена на моркови

За да произведете възможно най-добрата реколта, изберете качествени сортовите семена на моркови от агроаптека Иван Чавдаров, а след това разкопайте добре мястото за засаждане и изградете „повдигнато легло“ . Целта е рохка пръст без камъни. Ако почвата в градината Ви е тежкообработваема, добавете много зрял компост.

Започнете сеитбата на тази култура през хладно време
– 3 седмици преди последното очаквано замръзване. Насаждайте сортовите семена на моркови отново на всеки 2 до 3 седмици след това. На повечето видове им отнема от 70 до 80 дни, за да узреят, затова направете последното си засаждане от 2 до 3 месеца преди първото очаквано застудяване. Ако живеете в по-топла област, засадете морковите през есента или зимата.

Почистете почвата от буци и камъни
. Разхвърлете безразборно малките сортови семена на морковите, или за по-лесно плевене, ги наредете в лехи. Поставяйте на едно място едновременно по около шест семенца и оставяйте между тях разстояние от около 2-3 см. Ще им отнеме от 1 до 3 седмици да поникнат (по-бавно става ако почвата е студена). Покрийте с до 2 см компост (за топли, сухи зони може и малко повече), за да улесните поникването на деликатния разсад. Поливайте внимателно, за да избегнете отмиването на семената. Поддържайте почвата непрекъснато влажна за най-бързо и лесно покълване.

Насоки за отглеждане

Докато разсадът се развива, постепенно трябва да се добавя мулч, за да се поддържа равномерно нивото на влагата и да се намалят проблемите с плевелите. Най-добре е никога да не оставяте младите моркови да изсъхват. Въпреки това, ако се стигне до напълно изсъхване между поливанията, постепенно започнете да напоявате за период от няколко дни. Внезапното поливане може да доведе до заплитане на корените. Те лесно се повреждат, така че трябва ръчно да изкоренявате всички плевели, които се появяват, или да ги изрязвате възможно най-ниско над повърхността на почвата. Покрийте листата, които се показват над почвата, по време на узряването, с мулч или почва, за да не бъде реколтата зелена и горчива.

Справяне с проблеми

Най-големите заплахи за морковите са четириногите същества като елени, катерици и зайци. Като изключим това, засаждането и отглеждането на сортови семена на моркови е доста безпроблемно, въпреки че има няколко вида насекоми вредители и болести по растенията, с които можете да се сблъскате.
Най-разпространените заболявания при морковите, са свързани с листата им. Наблюдавайте за поява на бели или жълти петна, които стават кафяви и воднисти.
Горещото, влажно време причинява бактериално заболяване, наречено също гниене. Предотвратете го чрез смяна на културите и поддържане на почвата рохка. Болестта се разпространява и при складиране на морковите, така че не съхранявайте моркови с натъртвания.

Как се бере реколтата от сортови семена на моркови

Морковите стават все по-вкусни по време на растежа си. Можете да започнете да събирате реколтата веднага щом станат достатъчно големи, за да се ядат, или да ги оставите да узреят напълно. Наберете морковите, които мислите да съхранявате, преди първата слана – изберете ден, когато почвата е влажна, но въздухът е сух. Поливането на лехата, преди прибиране на реколтата, омекотява почвата и улеснява изваждането на морковите.
За да запазите морковите си за консумация през зимата, премахнете върховете им и пръстта от тях, но без да ги миете.

За статията:
Всичко, което трябва да знаете за сортовите семена на моркови
Заглавие:
Всичко, което трябва да знаете за сортовите семена на моркови
Описание:
Морковите са лесни за отглеждане, но трябва да бъдете търпеливи. Оранжевите са традиционен избор, но можете да опитате да засадите бели, жълти, червени или...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: