Yahoo започна включването на вътрешни карти в своя продукт за картографиране, който беше обновен наскоро. Главният изпълнителен директор на търсачката Marissa Mayer все още може да се изправи срещу Google по отношение на локалното търсене. Все пак трябва да се каже, че Yahoo отбелязва невероятно подобрение в картографирането и местното дирене, което може да доведе до невероятно положително потребителско преживяване.

Партньорът

Yahoo намери съдействие за картографирането и локалното търсене в лицето на производителя на мобилни телефони Nokia. От търсачката не създават тези карти сами. От Nokia събират и картографират местата в различни категории в продължение на няколко години и сега имат покритие за 45 страни. Компанията обобщава, че вече имат над 1000 локации, които се добавят всеки месец, за да улеснят местното дирене.

Все пак трябва да се отбележи, че това партньорство има и своите пробойни. Клиентите на iPhone няма да могат да се насладят на добро потребителско изживяване при локалното търсене. Това несъвпадение в мобилните устройства все пак може да изиграе много лоша шега на Mayer и усилията й да възвърне предишната слава на Yahoo.

Друг голям проблем, който може да бъде забелязан от потребителите, е, че на този етап липсват приложения за мобилен телефон, като Yahoo Локал или Yahoo Карти. Остава предположението, че подобни апликации се разработват и в момента.

Конкуренцията

Другите две наистина големи търсачки – Bing и Google – полагат подобни усилия по отношение на местното дирене. Не е ясно какъв е напредъкът на всяка една от компаниите в този аспект все още. Станахме свидетели на разкриване на информация само на парче. Например:

  • Microsoft направи Venue Maps по-видими в рамките на локалното търсене на Bing
  • Google Карти и тяхното подразделение The Great Indoors са достъпни запотребителите на Android.
  • Google въведе офлайн карти за мобилни устройства. От компанията съобщиха, че един милиард потребители в световен мащаб ги използват, за да се ориентират в местното дирене.

Плюсовете

Интегрираните вътрешни карти имат наистина много функции, които биха били полезни на потребителите. Основният им принос би могъл да бъде в търговски центрове, летища, колежи, университети, болници, стадиони и така нататък.

Техните полезни функции са не само в локалното търсене. На закрито място те могат да се използват за проследяване на ефективността на PPC рекламата.

Когато мобилният потребител е видял онлайн рекламата и след това посети мол или магазин, то тази информация може да бъде използвана по няколко начина. Това ще донесе много полезни данни за потребителското поведение. Като например какво разстояние са склонни да изминават клиентите за определен продукт (любопитно отбелязано от професионалистите от Seopal тук: http://www.seopal.bg/google-места-за-бизнес/).

Интригуващо е да се замислим дали Mayer ще успее да наложи Yahoo като основен играч в рамките на местното дирене така, както беше преди години. Те трябва да инвестират много в подобряването на Yahoo Maps за мобилното и локалното търсене. Пазарът ще изисква от тях да уловят начините за нова употреба. Освен това те ще трябва да помислят как да пресъздадат Google Street View, за да излязат от малката бизнес ниша, в която се намират. Прочетете повече за тези тенденции тук: http://www.seopal.bg/seo-блог/