Електропастири са тези устройства, които захранват с ток, електрически огради или оградни въжета. Устройствата се наричат енергизатори и могат да бъдат управлявани с дистанционно управление. Електропастир е това съоръжение, с чиято помощ спирате животните да бягат от мястото за паша. Ако дадено животно се доближи и пипне оградата получава електрошок.

Опасен ли е електропастирът за здравето?

Не, ако използвате оригинални електропастири, то тогава няма никаква опасност за хората и животните. Добитъкът, който сте оградили може да получи електрошок, но той е кратък и не води до наранявания. Ето защо, този тип устройства са позволени за използване и нямат никакви рестрикции.

Единственото условие е да сложите табела на електропастира, че по оградата минава ток. Тази предупредителна табела е по-скоро за хората, които минават в близост до имота, където животните пасат.

Вие можете да поръчате пълен комплект от електропастир с изолация и ограда, както и допълнителни аксесоари – табели, дистанционно и други. От голямо значение е и монтажът, така че Ви препоръчваме да се ориентирате към фирма, която да Ви го предложи.

Скъпо ли струва комплект електропастири?

В зависимост от мощността на енергизатора и размера на оградата, ще бъде определена цената на комплекта. Тук е важно и какви изолатори се използват, за да придадете максимална ефективност на съоръжението. Най-добре е да направите предварителна консултация, когато използвате електропастири.

Важно е да напишем, че електропастирът има и още едно свойство, освен да пази животните от бягство. Той може да спре диви кучета и вълци да влязат в имота Ви, и да нанесат поражения. На ваше разположение са електропастири за кучета, диви свине, коне и още много животни.

Цената на електропастирите варира между 350 и 2000 лева. Тази инвестиция обаче е напълно оправдана, предвид възможността да запазите стадото пълно, без липси и без избягали животни. Поради тази причина спокойно можете да платите за този тип устройство, ако сте животновъд и имате ферма.

Няколко обобщителни думи

По-горе се опитахме да Ви обясним, каква е функцията на модерните и полезни видове електропастири. Надяваме се, че с наша помощ ще намалите загубите на животни, които съпровождат живота на всеки един фермер. Ако до този момент не сте чували за възможността да използвате електропастир, то сега вече знаете какво представлява той, и как е най-добре да го интегрирате във фермата си. На добър час и много успехи в живота и бизнеса!

За статията:
За какво се използват електропастирите?
Заглавие:
За какво се използват електропастирите?
Описание:
Електропастири са тези устройства, които захранват с ток, електрически огради или оградни въжета. Опасен ли е електропастирът за здравето?
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: