Какво представлява точно тази порода и защо се отличава от другите? Наистина ли е по-добра? На тези и други въпроси ще отговорят собствениците на една от големите ферми в България, отглеждащи говеда Ангус – Ангус Местно Говедовъдство България.

Какво представлява Абърдийн Ангус?
Изненадващо за много хора това не е наименованието на вид разфасовано месо, а е порода говеда, като сред фермерите са познати и червени и черни ангус говеда.

Тази порода произлиза от окръг Ангъс в Шотландия. Един земеделец на име Хю Уотсън започва да я отглежда през 16 век в началото на 1800 година. Първите говеда Ангус (познати още като „Doddies”) са били с различни шарки, както и някои са имали рога, а други не. Уотсън решава да отглежда Черен Ангус заради по-добрите качества на месото. Така се заражда и породата Черен Ангус, а след Уотсън и други земеделци започват да гледат говеда Ангус. Популярността на породата нараства и през 1873 година за пръв път говедо Черен Ангус бива транспортирано в Северна Америка. Джордж Грант бил собственик на 4 черни бика, който използвал за разплод. Безспорно от тогава породата Черен Анугс се превръща в една от най-популярните в САЩ.
Значително по-късно тази порода придобива популярност в България, като днес има доста фермери, които я отглеждат, не само заради отличните вкусови качества на месото, но и заради безпроблемното приспособяване към нашите ширини и климатични условия.

Защо да изберете Ангус?
Като цяло месото от Ангус притежава много по-добри вкусови качества – по-ароматно и крехко е. Това се дължи на мастните жилки, които са отличителна черта за месото от Ангус. В мраморното месо, мазнината се разпределя тънко и равномерно, което е причина за отличния вкус, аромат и сочност. Говеждото месо е изключително лесно за приготвяне и се предлагат в повечето супермаркети.

Ангус от ферма Ангус Местно Говедовъдство България
Фермата отглежда свои собствени говеда Ангус по специална технология, при която говедата се отглеждат свободно и се хранят с екологична храна без добавки и стимуланти. Говедата се хранят натурално от пасищата, с което се гарантира високото качество и отлично мрамориране на месото. Освен с отглеждане на говеда Ангус, фермата предлага и доставка на говеждо месо за София.

За статията:
Защо говеда Абърдийн Ангус са специали?
Заглавие:
Защо говеда Абърдийн Ангус са специали?
Описание:
Какво представлява точно тази порода и защо се отличава от другите? По-добра ли е? Отглеждащите говеда от Ангус Местно Говедовъдство България споделят опит.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: