Няколко мита за наркотиците

Мит 1

“Злоупотребата с наркотици днес е с епидемични размери и всеки един млад човек е в опасност”

В действителност не е голям процентът на младите които са развили зависимост към наркотиците. Шансовете за това са много по-малко вероятни, отколкото повечето хора си мислят.

Мит 2

“До зависимост от наркотици се достига само заради любопитство”

Истината е, че любопитството може да доведе само до употребата на наркотици с експериментален характер. Зависимостта се развива само ако определена наркотична субстанция се употребява постоянно в определен период от време.

Мит 3

“Наркоманията е привлекателен начин на живот”

Въпреки това, че някои хора прибягват до наркотиците заради социални причини, реално повечето не биват привлечени от тях заради начина на живот, който имат злоупотребяващите. Най-често зависимите виждат в дрогата “тайно оръжие”, което им помага да избягат от проблемите си.

Мит 4

“Хората стават зависими към наркотиците въпреки желанието си”.

Едно американско изследване доказва, че 98% от зависимите са станали зависими, след като сами са го пожелали. Все пак никой не може да накара някого да взима наркотици въпреки волята си.

Мит 5

“За наркоманите употребата на наркотици е просто за удоволствие”

Действително наркотиците дават огромно удоволствие, но стадият на абстиненция води до точно обратното – чувство на гадене, на главоболие, на повръщане и други подобни дискомфортни състояния, които се свързват с ежедневната нужда от наркотичните вещества.

Мит 6

“Зависимите от наркотици са или психопати или със слаби характери”

Това може би е един от най-силно разпространените поне сред българското общество митове. Истината обаче е, че зависимостта към наркотиците по нищо не се различава към другите зависимости – никотинова, алкохолна, към храна, работохолизъм и т.н. Много често зависими както към дрогата, така и към което и да е от изброените се оказват хора, които имат здрави семейства, добра работа и отдавна са се реализирали като личности. Това обаче не пречи да се случи нещо, което да ги накара да се почувстват излишни, неадекватни и слаби.

Мит 7

“Наркотиците променят напълно личността на човека”

Когато става въпрос за зависим, трябва да имаме предвид, че лъжите и кражбите не са резултат от приема на наркотици, а са причинени от нуждата да се намерят пари, за да се задоволи нуждата от тях. И ако човек се подложи на професионално лечение и успее да се излекува, то тези неща няма да са вече част от неговия живот.

Мит 8

“По-голямата част от наркоманите нямат желание и мотивация да спрат дрогата и заради това няма смисъл да се лекуват, тъй като усилията биха били напразни”

Истината е, че повечето наркомани в крайна сметка достигат до етап, в който искат да спрат с приема на наркотици, но се страхуват от болката и страданията по време на абстиненцията. Както и от срещата с действителността без тях. За това дълго време твърдо отказват да се лекуват. Точно тук идва и професионалната помощ от психолозите в терапевтичните центрове, които успяват да ги мотивират и да им дадат надежда, че могат да живеят и без дрога.

Мит 9

“Добрата информираност за наркотиците предотвратява тяхната употреба”

За това твърдение можем да кажем само, че е твърде оптимистично. Показването на ужасите, до които водят наркотиците, едва ли може да спре някого да тръгне по техния път.

Мит 10

“Тревата е по-безвредна от другите наркотици”

Запомнете, че безвреден наркотик няма! Тревата също променя химията в мозъка и често се явява просто входната врата, която отваря пътя към другите наркотици, създаващи силна форма на зависимост – кокаин, хероин и т.н. Над 2/3 от хората с развита наркотична зависимост са започнали именно с употребата на марихуана.

И накрая трябва да заявим категорично, че зависимият дори и да пожелае да се излекува, няма как да го направи сам. За да бъде ефективно лечението, то трябва да бъде проведено под зоркия поглед на специалисти от професионален терапевтичен център за лечение на наромания и в него да участват с морална и физическа подкрепа и близките и приятелите му.