При съвременното лекуване на някои заболявания наред с лекарствата се прилага и диетичното хранене. То подпомага успешно лекуването. За да бъде правилно приложено и ефективно, диетичното хранене трябва да бъде съобразено с характера, особеностите, протичането и развитието на заболяването и с вкусовите навици на болния. При назначаване на диетолечение е необходимо да се спазват много строго изискванията за качеството и количеството на съставките на определените ястия. Трябва да се използват позволени подправки като магданоз, чубрица, джоджен, доматено пюре, чист винен оцет, винена и лимонена киселина и други, които подобряват апетита.

Храната на болния трябва да се приготвя от пресни и доброкачествени хранителни продукти. Пресните продукти придават по-добър вкус на ястията, витамините при тях се запазват и лечебният ефект е по-голям.

При кулинарната обработка се прилагат определени технологични методи, главно варене (във вода или на пара), печене на скара, пасиране, претриване, прекарване през месомелачка, задушаване и други; пърженето значително се ограничава. При правилна кулинарна обработка на зеленчуците и плодовете се запазват съдържащите се в тях витамини и минерални соли.

Диетичното хранене оказва добър лечебен ефект при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречни, сърдечно-съдови заболявания, при състояния след тежки операции, при затлъстяване, при нарушения в обмяната на веществата, при туберкулоза и други болести.

При здравия организъм диетичното хранене предпазва от заболявания и влияе благоприятно за повишаване съпротивителните сили на организма.

За да се храним правилно, необходимо е да знаем от какви основни вещества е изграден човешкият организъм и от какви хранителни вещества се нуждае. Чрез химичен анализ е доказано, че в тялото на възрастния се съдържат: вода (40-50 %), белтъчни вещества (15-17 %), мазнини (7-10 %), минерални соли (3 %), въглехидрати (0,5-0,8%).

За непрекъснатото си обновяване човешкият организъм се нуждае от правилно и навременно приемане на основните хранителни вещества. Всеки организъм, всяка жива клетка за процесите на съществуването си изразходва енергия и непрекъснато използва веществата, от които е построена.

За 70 години човек изпива около 60 тона вода и изяжда 3 тона белтъчини, 2,5 тона мазнини, към 12 тона въглехидрати и към 0,400 тона готварска сол. Такова потребление на хранителни вещества се предизвиква от нуждите на организма за процесите на обмяната. Следователно храната на човека трябва да съдържа основните хранителни вещества – белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерални соли, витамини и вода.