Да вземем превантивни мерки за нашето здраве е винаги по-лесно от лечението на всяко едно заболяване. Данните на здравната статистика сочат, че сърдечно-съдовите заболявания, респираторните и мозъчно-съдовите са най-честите, а сред т.нар. „социално значими” са онкологичните, ендокринните и предаваните по полов път.

За да се предпазим от болестите, които са най-масови, лекарите са на категоричното мнение, че особено важни са профилактиката, ранното диагностициране и умерената употреба на витамини, и минерали. За да си ги набавите, най-добре е да изберете доказана онлайн аптека, на която можете да се доверите.

Кои са стълбовете на човешкото здраве?

Говорейки за превенция на здравето, трябва да посочим онези основни стълбове, от чието ефективно функциониране до голяма степен зависи здравето ни и силата на нашия имунитет.

Стомах

Ненапразно е честото цитиране на Хипократовата мисъл, че храната трябва да бъде нашето лекарство. От състоянието на храносмилателната ни система зависи какви хранителни вещества ще бъдат усвоени и дали лошите бактерии няма да вземат превес над добрите. Според новите изследвания има връзка между нарушения баланс на микрофлората и заболяванията на сърцето, затлъстяването и диабета.

Имунна система

За силния имунитет влияние оказва здравословният начин на живот. Към него се отнася предимно храненето, защото в стомашно-чревния тракт се намират около 80% от клетките на имунната система.

Обмяна на веществата

Правилната обмяна на веществата или метаболизмът осъществява баланса в тялото. Той включва всички онези биохимични реакции, които са определящи за здравословното ни състояние. Хранителните ни навици, качеството на приетата храна, физическата активност, стресът оказват голямо влияние върху обмяната на веществата.

Алкално-киселинен баланс

Ако в алкално-киселата среда настъпи дисбаланс, това се отразява на всяка клетка и всеки орган. Увеличената киселинност ще наруши работата на повече от 4000 ензима, които обновяват тялото и го пазят от болести и инфекции. Затова трябва да се избягват силно окисляващите пържени храни, олиото, захарта, алкохола и др.

Какви профилактични мерки да предприемем?

Всеки може да направи много за превенция на здравето си, а не да се активизира, когато вече е болен. Ранната диагностика дори преди появата на първите симптоми помага да бъдат открити много болести, от които не сте имали физически оплаквания.

В същото време можете да предприемете и различни мерки, които да подобрят здравето ви, да предотвратят или забавят развитието на някое заболяване като профилактичната употреба на различни полезни хранителни добавки, които могат да бъдат намерени във всяка онлайн аптека.

Редовни профилактични прегледи

Те са от съществено значение за поддържането на добро здравословно състояние. Личният лекар ще прецени според медицинската ви история какви допълнителни изследвания, тестове и скрининги са подходящи за вас.
Ваксинации

Имунизационният календар е различен за всяка възраст. Ваксинациите предлагат надеждна защита срещу сериозни заболявания – например при бебетата и децата – против туберкулоза, полиомиелит и др. При навършване на 25 г. и след това на всеки 10 г. се прави реимунизация срещу дифтерия и тетанус.

Превенция от рак

В онкологичната превенция се включват изследвания като мамография за рак на гърдата, колоноскопия за тумор на дебелото черво, цитонамазка и колпоскопия за рак на маточната шийка и др.

Дентална профилактика

При профилактичния преглед стоматологът ще провери състоянието на зъбите и венците, ще почисти зъбния камък и ще направи цялостен оглед на устното ви здраве.

Здравна активност и заинтересованост

Най-общо тук става въпрос за физически упражнения, балансирана диета, участие в индивидуални програми и др.

Своевременната превенция на здравето ще предотврати появата на рискови фактори, а самоконтролът върху собственото ви здравно поведение ще ви предпази от бъдещи заболявания.

За статията:
Превенция на нашето здраве
Заглавие:
Превенция на нашето здраве
Описание:
Говорейки за превенция на здравето, трябва да посочим онези основни стълбове, от чието ефективно функциониране до голяма степен зависи здравето ни и силата на нашия имунитет.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: