Пленителната усмивка ви дарява със самоувереност, за която винаги сте мечтали и действа несъзвано неустоимо на противоположния пол.

В проучване на Европейската комисия се препоръчва да не се използват амалгамни материали в стоматологията, като се аргументира с вредния му ефект върху околната среда. Изниква естествено въпросът: А как амалгамата е влияла до сега на човешкото здраве? Докладът сочи, че не толкова разликата в цената води до използването все още широко на вредния, съдържащ живак материал, колкото фактът че този мит е широко разпространен. Стереотипът, предрасъдъкът тласка толкова голям брой дентални експерти да приемат, че разликата в цената на двата вида материал е толкова осезаема, както и че амалгамните пломби са много по-устойчиви. Нито стоматолозите информират пациентите за съдържанието на живак, нито те има от къде иначе да го научат. Според доклада, не е достатъчен броят дентални медици, специализирали да боравят с други, по-нови, композитни, екологично чисти материали.

Никога до сега не се е изяснявал дебатът вредно ли е индиректното влияние на живака чрез околната среда върху човека. Този дебат къде по-подмолен, къде по-директен, винаги е оставал с отворен край, като са се отчитали като нежелателна последица само някои алергични ефекти. Световната здравна организация обаче излезе тази година с резултата си от направено проучване, с което се доказа, че вредата от живак предразполага към поведенчески и неврологични аномалии при момчетата след поставяне на амалгамна пломба. Неврологичните патологии се характеризират с аномалии в бъбречните и мозъчните процеси – мудност, затруднена обучаемост, понижена памет,зрителни аномалии и липса на въображение. СЗО приема, че дори само вдишването на живак води до предразположеност към болест на Алцхаймер. Така, че захвърлете амалгамните пломби и си припомнете, че хубавите неща винаги са с пари. Бъдете по-здрави с красива бяла усмивка. На dentlux.net може да разберете повече за съвременния подход към стоматологичните грижи.